Γράφει η «ξενοδόχος» 

Μπροστά σε ένα φαινόμενο, που το έχουν χαρακτηρίσει τύπου Lehman Brothers για τον ελληνικό τουρισμό, οι Έλληνες ξενοδόχοι ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης από την ελληνική κυβέρνηση, όσο πλησιάζει το τέλος του μήνα, «τρέχουν» οι υποχρεώσεις και ένα- ένα πτωχεύουν τα παρακλάδια της Thomas Cook στην Ευρώπη.

Εξ’ ού και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χθες, μετά το δεύτερο μεγάλο «κανόνι» της γερμανικής Thomas Cook,  κ. Γιάννης Ρέτσος έκανε λόγο για «συστημικό» ζήτημα που δημιουργείται πλέον στον κλάδο ζητώντας ‘επιτέλους’, όπως δήλωσε, άμεσα μέτρα στήριξης, εκτός του μέτρου της απαλλαγής του φόρου διαμονής έως τις 10 Οκτωβρίου που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ. Να σημειωθεί ότι Γερμανοί και Βρετανοί είναι οι δύο σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα με συνολικά κοντά στα 7,3 εκατ. τουρίστες το 2018, από τα 30,1 εκατ. (πλήν κρουαζιέρας) το 2018. Επιπλέον, περί τα 5,5- 6 εκατ. επισκέπτες -με τη μεγάλη πλειοψηφία να έρχεται από τη βρετανική και γερμανική αγορά- φέρνουν στη χώρα μας οι δύο μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι tour operators, η Tui, ως νούμερο 1 και η Thomas Cook ως νούμερο 2 (μέχρι την περασμένη Δευτέρα). Άρα, το χθεσινό «κανόνι» και της γερμανικής Thomas Cook είναι εύλογο ότι φέρνει τον κλάδο μπροστά στο χειρότερο δυνατό σενάριο, έστω κι αν φαίνεται ότι διασώζεται από τη Γερμανία η Condor και το σκανδιναβικό «παρακλάδι» του ταξιδιωτικού κολοσσού. 

Για τους Έλληνες ξενοδόχους, το  οικονομικό επιτελείο φαίνεται να είναι πιο συγκρατημένο αν κρίνει κανείς από την άποψη που εκφράστηκε στην προχθεσινή διυπουργική σύσκεψη ότι τα μέτρα που ζητούν οι τουριστικοί κοστολογούνται στα 300 εκατ. ευρώ, νούμερο μεγάλο για να το στηρίξει ο προϋπολογισμός. 

Μετά και το χθεσινό κανόνι ωστόσο, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης  δηλώνει ότι  «ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού πως τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει να στηρίξει τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, δηλαδή τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Έστειλα ήδη το μήνυμα της στήριξης του κλάδου, όχι μόνο των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή επηρεάζονται. Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται και στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους και θα το κάνει με εμφατικό τρόπο». 

Αυτό αναμένουν, όπως φαίνεται και οι ίδιοι οι άνθρωποι του τουρισμού, με χαρακτηριστική και τη δήλωση της Ιωάννας Δρέττα, CEO της Marketing Greece ότι «ο τουρισμός είναι σημαντικός για την οικονομία γιατί έχει μεγάλο πολλαπλασιαστή και διαχέει τα οφέλη του στην κοινωνία. Ας θυμόμαστε όμως, πως το ίδιο ισχύει και για τις ζημίες. Επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο τη οικονομίας. Χάνουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ