Ένα βήμα πριν την απόδοση του επιπλέον ποσοστού 16% του ΟΛΠ προς την Cosco, έγινε χθες. Η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης όπως και οι δύο διαφοροποιημένες συμφωνίες των μετόχων και των συναλλαγών επί των μετοχών, μεταξύ δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΠ, υπογράφηκαν.
Η σύμβαση παραχώρησης θα αποσταλεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση. Με έγκριση του Κοινοβουλίου, θα αποδοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ τα 88 εκ. ευρώ που είχαν τοποθετηθεί ως εγγύηση για το επιπλέον ποσοστό 16% των μετοχών του ΟΛΠ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco έναντι 280,5 εκ. ευρώ και τοποθετήθηκαν σε μεσεγγύηση το υπόλοιπο 16% των μετοχών και το αντίτιμό τους ύψους 88 εκ. ευρώ. Απαραίτητος όρος για τη μεταβίβαση του επιπλέον ποσοστού ήταν η υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 293 εκ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Ωστόσο, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η Cosco να έχει υλοποιήσει σήμερα περί το 1/3 των συνολικών υποχρεωτικών επενδύσεων. Η κινεζική εταιρία υπέδειξε ως υπαιτίους για την καθυστέρηση των επενδύσεων το Δημόσιο και τρίτους. Για να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες, αποφασίστηκε να αλλάξουν οι όροι της αρχικής συμφωνίας.
Τι περιλαμβάνουν οι αλλαγές στη σύμβαση
Με βάση τη νέα συμφωνία, θα ζητηθεί από την Cosco να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις σε διάστημα πέντε ετών από την οριστική έγκριση της συμφωνίας, καταθέτοντας σχετική εγγυητική επιστολή που θα αντιστοιχεί στο ⅓ των ανεκτέλεστων έργων των υποχρεωτικών επενδύσεων.
Παράλληλα, δίνεται η ευχέρεια στην κινεζική εταιρία, να παρατείνει περαιτέρω αυτό το χρονικό διάστημα, σε περίπτωση προσφυγών. Δίνεται η δυνατότητα για 5 χρόνια συν επιπλέον 5 χρόνια.
Στο ΔΣ του ΟΛΠ το ελληνικό δημόσιο θα εκπροσωπείται πλέον από ένα και όχι τρία μέλη. Θα έχει όμως αυξημένα δικαιώματα ψήφου και βέτο σε καίριες επιχειρηματικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η μεταβολή μετοχικού ποσοστού.