Αποκαλυπτική συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΧΑ στους Financial Times-«Στρατηγική απόφαση» to deal, θα χρειαστεί χρόνος να ξεδιπλωθούν τα οφέλη

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Επιχείρηση πειθούς» για τα οφέλη της εξαγοράς του (αντ)ασφαλιστικού ομίλου XL Group έναντι 12,4 δις. ευρώ «εξαπέλυσε» ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Thomas Buberl μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στους Financial Times και όπου παραδέχεται –μεταξύ άλλων- ότι ίσως απαιτηθεί πάνω από ένας χρόνος για να πεισθούν οι επενδυτές ότι το deal «άξιζε τον κόπο».

Ο κ. Buberl δήλωσε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς των επενδυτών για αυτό που περιέγραψε ως «στρατηγικής σημασίας απόφαση». Όταν ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε τη συμφωνία στις αρχές του μήνα, η μετοχή υποχώρησε κατά 10%, περίπου, μειώνοντας την χρηματιστηριακή αξία της ΑΧΑ κατά 6 δις. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι FT ο αναλυτής της Citi James Shuck δήλωσε ότι «η συμφωνία φαίνεται ακριβή, αυξάνει την μεταβλητότητα των κερδών της ΑΧΑ και τον χρηματοοικονομικό της κίνδυνο, ενώ μειώνει την αξιοπιστία του management”.

Ορισμένοι επενδυτές ανέμεναν ότι η ΑΧΑ θα χρησιμοποιούσε τα έσοδα από την σχεδιαζόμενη εισαγωγή της μονάδας της στις ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο για να προχωρήσει σε επαναγορά ιδίων μετοχών ή να χρηματοδοτήσει μικρές εξαγορές και όχι big deals όπως αυτό της XL. Οπως είπε ο κ. Buberl, “Ενα χρόνο πριν, όταν αφήσαμε να εννοηθεί ότι εξετάζαμε μικρότερες εξαγορές, σαφώς δεν είχαμε στο μυαλό μας την XL. Οταν όμως οι ιδέες σου συγκρούονται με την πραγματικότητα, πρέπει κάποιες φορές να λαμβάνεις στρατηγικές αποφάσεις”.

Ο επικεφαλής της ΑΧΑ επέμεινε επίσης ότι ότι το deal εξαγοράς της XL -ένα από τα έξι περιπου που εξέταζε ο γαλλικός όμιλος- είναι συμβατό με την στρατηγική της ΑΧΑ για επέκτασή της στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων και δεν ήταν ακριβό, σε σύγκριση με τις αποτιμήσεις ανταγωνιστικών της XL εταιρειών.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η ΑΧΑ πιθανόν να βρεθεί υπό πίεση να ολοκληρώσει την αρχική δημόσια εγγραφή της μονάδας στις ΗΠΑ και να πωλήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της XL χωρίς να προσφύγει σε δάνειο-γέφυρα 9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Buberl επέμεινε ότι, παρότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την αρχική δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της XL, οι δυο συναλλαγές δεν έχουν σχέση η μια με την άλλη. Όπως είπε, εάν η αρχική δημόσια εγγραφή προσκρούσει σε εμπόδια, η ΑΧΑ θα χρηματοδοτήσει το deal της XL με άλλους τρόπους, χωρίς να προσφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here