Στην παροχή εγγυήσεων έως 12 δις. ευρω για τον Ηρακλή ΙΙ προχωράει το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χθες, ενώ ο σχετικός νόμος αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέχρι τέλος του μήνα.

Στο ΦΕΚ επισημαίνεται ότι

  • «η περίοδος παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4649/2019 (Α΄ 206), παρατείνεται κατά 18 μήνες από την 9η Απριλίου 2021, ημερομηνία δημοσίευσης της υπό στοιχεία C(2021) 2545 απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Το ανώτατο συνολικό ποσό της δυνάμενης να χορηγηθεί εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για την ανωτέρω περίοδο ανέρχεται στο ύψος των 12 δισ. ευρώ».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ηρακλής» και κατά το δεύτερο μέρος του θα υπηρετεί δύο καίριες προϋποθέσεις, όπως άλλωστε συνέβη και ως προς το πρώτο σκέλος του:

Καμία ενέργεια που να αφορά τις τιτλοποιήσεις δεν πρόκειται να παραβιάσει τον κανόνα του state aid free, δηλαδή δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα που να μπορεί δυνητικά να ερμηνευτεί από την Κομισιόν ως κρατική βοήθεια, καθώς κάτι τέτοιο ακυρώνει αυτομάτως το project.

Οποιαδήποτε αλλαγή λόγω συνθηκών συντελεστεί στον τρόπο που θα λειτουργήσουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων δεν πρόκειται να θίξει την αξιοπιστία του senior tranche, στοιχείο το οποίο θα κρίνεται σε κάθε αλλαγή από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που έχουν βαθμολογήσει την τιτλοποίηση πριν από την αλλαγή αυτή.

Τα θέματα αυτά είναι εξόχως σημαντικά για την αξιοπιστία του εγχειρήματος και της δευτερογενούς αγοράς δανείων που δημιουργείται.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο νέο νόμο να ικανοποιήσει μια σειρά από αιτήματα των Τραπεζών και των Servicers που διαπιστώθηκε ότι προκαλούσαν ορισμένες στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή του Ηρακλή Ι.

 

Χρήση και από τις 4 τράπεζες

 

Χρήση του Ηρακλή ΙΙ θα κάνουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την Τράπεζα Πειραιώς να σχεδιάζει δύο τιτλοποιήσεις, ύψους περί τα 11 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, η τράπεζα προσβλέπει σε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 19 δισ. ευρώ, με στόχο ο σχετικός δείκτης να πέσει κάτω από 10% τους επόμενους 12 μήνες και 3% έως το 2024 (από 45% στα τέλη του 2020). Ειδικότερα, πέρα από τις δύο τιτλοποιήσεις – Phoenix  και Vega, συνολικού ύψους επτά δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν 110.000 ενυπόθηκα δάνεια – στον «Ηρακλή ΙΙ» θα μπουν και οι τιτλοποιήσεις, με την κωδική ονομασία Sunrise I & II.

Η πρώτη, για την οποία υπεβλήθη ήδη αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την χορήγηση εγγύησης στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας 2,36 δισ. ευρώ, αφορά σε δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά, κυρίως καταγγελμένα) περίπου επτά δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη σε δάνεια, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ. Τα senior notes που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται συνολικά στα 6,5 δισ. ευρώ θα διακρατηθούν από τον Όμιλο, ενώ η πλειοψηφία των μεσαίας και χαμηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας τίτλων σχεδιάζεται να διανεμηθεί στους μετόχους.

Όσον αφορά στην Alpha Bank, αυτή, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του project Galaxy, προχωρά την τιτλοποίηση Cosmos, ύψους δύο δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να ολοκληρώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αποτελείται από δάνεια κατά 50% στεγαστικά, 23% μικρών επιχειρήσεων, 22% καταναλωτικά και 5% μεγάλων επιχειρήσεων.

Χρήση του «Ηρακλή ΙΙ» με το project Mexico, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα κάνει και η Eurobank, προσδοκώντας να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα 9% έως το τέλος του 2021. Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου θα είναι κατά 85% δάνεια του retail και κατά 15% εταιρικά, με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει μία μικρή τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα δισ. ευρώ θα αφορά σε δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά και στεγαστικά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ