γράφει ο Λουκάς Παπαϊωάννου

Το Ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθεια του να διατηρηθεί πέριξ των 640-650 μονάδων. Η πρόσφατη 7-ήμερη τεχνική αντίδραση, μικρού κόστους και χαμηλού ενδιαφέροντος, έφερε ξανά Δείκτες και μετοχές στις πρώτες αντιστάσεις τους.

Οι επίσημες ανακοινώσεις των αναμενόμενων αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών του 2ου  τριμήνου, δείχνουν το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην Ελληνική οικονομία και όχι μόνο.

Όμως οι επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους μόνο από το ελληνικό χρηματιστήριο, απούσας ικανής δυναμικής  για να οδηγηθούμε σε βιώσιμα υψηλότερα επίπεδα.

Σε αντίθεση, τα Διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν το πάρτι τους, λόγω άπλετης ρευστότητας και επικείμενων Αμερικανικών εκλογών, παρά τις προειδοποιήσεις έγκριτων αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν..

  • Η πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση θα μπορούσε να είναι μια δικαιολογία για την αποστροφή στην Ελληνική κεφαλαιαγορά, αν αυτό ίσχυε και για την αγορά κρατικών τίτλων.

Όμως η ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους Ελληνικούς κρατικούς τίτλους να  συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η επιτυχής υπερκάλυψη του 10-ετους ομολόγου με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, ενισχύει τη άποψη μας ότι η Ελληνική μετοχική αγορά πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατό από την νεκροφάνεια της, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη  και με μια μελλοντική πιθανή διόρθωση των Διεθνών αγορών.

Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, συνεχίζει να παραμένει προβληματική παρά το βραχυπρόθεσμο 7-ημερο ανοδικό κανάλι. Όσο παραμένει χαμηλότερα των 660 μονάδων ο ΓΔ και 1570 ο FTSE είμαστε σε αναμονή. To ίδιο ισχύει και για τον τραπεζικό κλάδο, όσο ο Δείκτης Τραπεζών παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες.  Αν και προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα τους με τα διάφορα προγράμματα τιτλοποιήσεων «κόκκινων δανείων», η ύφεση –15,2% του Β’ τριμήνου προμηνύει  νέα προβλήματα για τον κλάδο.

Συμπερασματικά, οι πάσης φύσεως πληγές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν. Όπως δείχνει και το σημερινό υψηλό 12-ετίας στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, παρά την ανοδική κίνηση των κεφαλαιαγορών, η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά & κοινωνικά προβλήματα.

  • Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, που θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, μας αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις ,τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.

Τα προγράμματα δισεκατομμυρίων που έχουν ανακοινωθεί, πρέπει και να φθάσουν στην Ελληνική οικονομία για να υπάρξει αλλαγή σκηνικού. Προς το παρόν όμως  παραμένουν «επί χάρτου»..

Αναμένουμε τι νέα μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, γιατί μέχρι τώρα η εικόνα της πραγματικής οικονομίας είναι άκρως προβληματική, όπως και η εικόνα του Κρατικού προϋπολογισμού αλλά και του Χρέους.

  • Αν τα μέτρα επικεντρωθούν (άλλη μια φορά) σε παροχές που δεν θα δημιουργούν Εθνικό προϊόν & επενδύσεις, εκτιμούμε ότι οι δυνητικοί επενδυτές θα επαναπροσδιορίσουν την στάση τους συνολικά, για το ότι περιλαμβάνει το επενδυτικό προϊόν ΕΛΛΑΔΑ..

Μέχρι τότε υπομονή & ψυχραιμία..

{Ο κ. ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ είναι ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance στην FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ