Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει το βίντεο ενός Youtuber, ο οποίος επισκέφθηκε το μέρος που δεν έφτασε ποτέ ο καπιταλισμός.

Σε μια εποχή όπου ο κόσμος μοιάζει μικρότερος λόγω της συνδεσιμότητας που παρέχει η τεχνολογία, παραμένουν ακόμα γωνιές του πλανήτη ανέγγιχτες από τη λαβή του καπιταλισμού. Ένα πρόσφατο βίντεο του YouTuber Luke Korns, με τίτλο «Επισκέφτηκα το νησί που δεν έφτασε ποτέ ο καπιταλισμός», ρίχνει φως σε ένα τέτοιο μέρος: Το νησί Utupua. Αυτό το απομακρυσμένο νησί αντιπροσωπεύει μια έντονη αντίθεση με τον σύγχρονο κόσμο.

Το ταξίδι του Luke στην Utupua ξεκίνησε με πτήση προς τη Honiara και στη συνέχεια με μικρότερο αεροπλάνο προς το νησί Nendo. Εκεί γνώρισε τον John Mark, έναν ιθαγενή της Utupua, ο οποίος είχε μετακομίσει στο Nendo για δουλειά, αλλά λαχταρούσε να επιστρέψει στον απλούστερο τρόπο ζωής του νησιού του. Μαζί ανέλαβαν το δύσκολο έργο να βρουν ένα ιδιωτικό σκάφος για να τους μεταφέρει στην Utupua, ένα εγχείρημα που αποδείχτηκε δαπανηρό και επικίνδυνο λόγω της έλλειψης δημόσιων δρομολογίων.

Ο John Mark εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον εξαρτώμενο από το χρήμα τρόπο ζωής, τονίζοντας την απλότητα και τη χαρά της ζωής στην Utupua, όπου τα χρήματα είναι περιττά. Αυτό το συναίσθημα συμπυκνώνει τη γοητεία της Utupua, ένα μέρος όπου η κοινότητα ευημερεί χωρίς τα παρελκόμενα των σύγχρονων οικονομικών συστημάτων.

Κατά την άφιξή τους στην Utupua μετά από ταξίδι μιας ημέρας, τους υποδέχτηκαν θερμά οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πυρσούς για να φωτίσουν το μονοπάτι τους, έναν συμβολικό και κυριολεκτικό φάρο που τους οδηγούσε σε έναν κόσμο διαφορετικό. Αυτή η θερμή υποδοχή αποτελεί απόδειξη της ισχυρής αίσθησης της κοινότητας που χαρακτηρίζει την Utupua, ένα μέρος φαινομενικά σταματημένο στο χρόνο, αλλά γεμάτο ζωή και σύνδεση.

Το βίντεο του Luke Korns κάνει κάτι περισσότερο από το να αφηγείται απλώς ένα φυσικό ταξίδι, καλεί τους θεατές να αμφισβητήσουν τις αξίες και την πολυπλοκότητα του καπιταλιστικού μας κόσμου. Παρουσιάζοντας τον τρόπο ζωής της Utupua, όπου οι κοινοτικοί δεσμοί υπερτερούν της χρηματικής αξίας και η ευτυχία προέρχεται από την απλότητα, η ταινία μας προκαλεί να επανεξετάσουμε τους ορισμούς μας για τον πλούτο και την επιτυχία.

Πηγή: gazzetta.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ