Σε σφοδρή καταγγελία προέβη για την θεραπευτική κοινότητα  Διαβατών του  ΚΕΘΕΑ, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας  δημοσιοποιώντας στοιχεία για διασπάθιση δημόσιου  χρήματος, «παρακύκλωμα» αθώωσης ναρκέμπορων που τους «βάφτιζαν» χρήστες  καθώς και χρήση ναρκωτικών από το προσωπικό.

Επ’ αυτού, κατηγόρησε την απελθούσα διοίκηση  για συγκάλυψη έκνομων πράξεων και οικονομικών παρατυπιών.

Κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Υπουργός επικαλέστηκε έκθεση της ομάδας εργασίας του ΚΕΘΕΑ για τη Θεραπευτική Κοινότητα Διαβατών. Το εν λόγω πόρισμα παραδόθηκε στον Γενικό Διευθυντή του οργανισμού και στο οποίο καταγράφεται μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες θα «μπορούσαν να επιφέρουν μέχρι και τη νομική έγκλιση του ΚΕΘΕΑ».

Πρόκειται για επώνυμες μαρτυρίες ομάδας εργασίας,  η οποία αποτελείται από εργαζόμενους του οργανισμού και έδωσαν τα στοιχεία για εκτεταμένη και συστηματική χρήση παράνομων ουσιών από προσωπικό και μέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση επισημαίνεται ότι

  • «στο διάστημα αυτό, ζητήματα που ανέκυπταν σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές υπερβάσεις, και αστοχίες κλινικού σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκαν ως θέματα δευτερεύουσας προτεραιότητας».

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκδόθηκαν βεβαίωσες σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα, καθώς προφασίζονταν πρόβλημα εξάρτησης εντάσσονταν στη θεραπευτική διαδικασία, ενώ επρόκειτο για εμπόρους ναρκωτικών που «βαφτίζονταν» χρήστες, ώστε να επωφεληθούν από το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να μην εκτίσουν την ποινή τους.

Στην έκθεση στηλιτεύεται η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε «μέλη του Προγράμματος και απόφοιτους που χρησιμοποιούσαν το Πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών». Κατόπιν αυτού, αμφισβητούνταν δημόσια η αξία των βεβαιώσεων που εκδίδει το ΚΕΘΕΑ.

Ακόμη, καταγγέλλεται «παρακύκλωμα» που μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στελέχη του οργανισμού.

  • «Η αίσθηση έλλειψης προστασίας από το προσωπικό, οι ασαφείς διαδικασίες και τα κριτήρια για τις προϋποθέσεις ένταξης στη ΘΚ στα Διαβατά, είναι προφανές ότι διακυβεύουν τους θεραπευτικούς στόχους του προγράμματος και συμβάλλουν στην αλλοίωση του κύρους του Οργανισμού» είναι μερικά από τα ζητήματα που έχουν απαριθμίσει στην έκθεση τα μέλη της ομάδας εργασίας.

Βολές εξαπέλυσε ο Υπουργός από το βήμα της Βουλής στην απερχόμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, κατηγορώντας την για συγκάλυψη των παρανομιών και ατασθαλιών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε την ηγεσία του ΚΕΘΕΑ, για τα καταφανή στοιχεία καθώς είχε σημειωθεί

  • «η απώλεια υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν από πρόσωπα-κλειδιά, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές, αλλά και ασυνήθιστες προσφορές προς το Πρόγραμμα στη φυλακή».

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα οι καταγγέλλοντες αναφέρουν κατάχρηση εξουσίας, κλίμα ανασφάλειας, αποφάσεις που δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα των θεσμοθετημένων διαδικασιών, αδιαφάνεια στις συνεργασίες και υποσυστήματα μεταξύ των εργαζομένων που ανέπτυσσαν γενικευμένα συναισθήματα φόβου και καχυποψίας.

Σε ότι αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης, στην έκθεση  τονίζονται στοιχεία ιδιότυπου εφησυχασμού, ενώ καταγράφονται ακόμη οι ερωτικές σχέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών, η χρήση παράνομων ουσιών από εργαζόμενους στο Πρόγραμμα.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here