Φίλιππος Καραμέτος

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε επιτυχώς, εν μέσω της Ολομέλειας Νοεμβρίου στο Στρασβούργο, μία εποικοδομητική συνέντευξη Τύπου με τον κ. Γιουνούς Ομαρζί (Younous Omarjee), πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο press briefing με τίτλο: «Περιφερειακή Ανάπτυξη και πολιτικές της ΕΕ: τι κάνει το ΕΚ» συζητήθηκαν όλα τα Επιτεύγματα του Κοινοβουλίου την περίοδο 2019-2024 καθώς και στόχοι για την επόμενη θητεία.

Το Banks, μαζί με άλλα ΜΜΕ που συμμετείχαν, κατέγραψε τις αναλύσεις σχετικά με τις διεκδικήσεις και τα επιτεύγματα του Κοινοβουλίου κατά την περίοδο 2019-2024 στον τομέα των περιφερειακών πολιτικών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που προκαλούν και ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μέσα από το RRF.

Ο κ. Γιουνούς Ομαρζί (Younous Omarjee), πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο press briefing
Η Ελβίρα Φόρτε, Υπεύθυνη Τύπου Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI)

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ανοίγει διαύλους και εντείνει τις προσπάθειες επικοινωνίας με τους Έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές για θέματα που μας αφορούν ως Ευρωπαίους αλλά και ως Έλληνες ειδικότερα, ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών του Ιουνίου 2024.

Ο κ. Γιουνούς Ομαρζί, πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με καταγωγή από ένα υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της περιφέρειας. Μίλησε εκτενώς και για την Ελλάδα, αλλά και για τα προγράμματα ανάπτυξης που μπορεί να εκμεταλλευτεί -προς το καλύτερο- η χώρα μας. Τόνισε ότι στην ευρωπαϊκή πολιτική η Μεσόγειος αποτελεί προτεραιότητα.

Από το Ιλ ντε Φρανς στην Ήπειρο…

Βασική αρχή της Ε.Ε. είναι η ισότητα και η αλληλεγγύη με στόχο ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο. Απαραίτητη είναι η σύγκλιση μέσα από την δημοσιονομική πολιτική της συνοχής, μία λέξη που επανέλαβε πολλάκις ο κ. Ομαρζί.

“Οι μεγάλες μητροπόλεις μαγνητίζουν όλα τα ταλέντα, τις επενδύσεις και αναπτύσσονται δυσανάλογα από τις υπόλοιπες με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το χάσμα. Η πολιτική μας εστιάζεται στην κοινωνική συνοχή. Όσο πιο φτωχή είναι μία περιοχή, τόσα περισσότερα κονδύλια θα λάβει από την Ε.Ε.” τόνισε ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

Για την παραπάνω διαπίστωση έδωσε το παράδειγμα του Ιλ ντε Φρανς, μιας πλούσιας περιοχής της Γαλλίας, η οποία λαμβάνει πιο λίγα κονδύλια από μία περιφέρεια που είναι λιγότερη αναπτυγμένη, όπως πχ η περιοχή όπου κατάγεται ο ίδιος ή η Ήπειρος που αναφέρθηκε σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ελλάδα στο επίκεντρο

“Δεν παραβλέπουμε τον ευρωπαϊκό Νότο. Η Ελλάδα και η Μεσόγειος αποτελούν σύνορο, ενώ παράλληλα κλιμακώνονται οι κίνδυνοι που απορρέουν από την κλιματική κρίση. Γνωρίζω τι καταστροφή υπέστη η Θεσσαλία. Η γεωγραφική διάσπαση καθορίζει εν πολλοίς τα βήματα για την συνοχή της Ε.Ε” τόνισε.

“Η περιφερειακή πολιτική αποτελεί προτεραιότητα. Οι επενδύσεις να μην επικεντρώνονται στις μεγάλες πόλεις. Θέλουμε εξισορροπημένη ανάπτυξη και όχι κοινωνικές ανισότητες. Πρέπει να δούμε και το δημογραφικό πρόβλημα και το θέμα της αστυφιλίας” είπε.

Αναφέρθηκε παράλληλα στο γρήγορο ίντερνετ επί ελληνικού εδάφους που το εγγυάται η Ε.Ε. με τα ευρωπαϊκά της κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων.

“Χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ δεν θα είχαμε φτάσει στην ανάπτυξη του Ίντερνετ 4-5G” είπε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις δημόσιες μεταφορές όπως το Μέτρο της Θεσσαλονίκης που επισκέφτηκε, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό πρότζεκτ με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ στον ίδιο τομέα υπάρχουν σχέδια επέκτασης του Μέτρο της Αθήνας.

“Καμία επένδυση από χρηματοδοτικά ταμεία δεν μπορεί να λαβώσει το περιβάλλον. Από τη νέα γενιά ταμείων και κονδυλίων δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κανένα έργο που θα επιβαρύνει τον κόσμο μας. Υπάρχουν κανόνες που διέπουν αυτά τα ταμεία (ανάκαμψης, συνοχής). Οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να δημιουργήσουν ανισότητες ανά τις περιφέρειες (ηπειρωτική/νησιωτική Ελλάδα). Γίνεται σε κρατικό επίπεδο”.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο ανέφερε: “Έχουμε στόχο τα χρήματα που δίνει η Ευρώπη να μην πηγαίνουν χαμένα. Παρατηρούνται όμως προβλήματα εκτέλεσης. Προγράμματα 7 ετών φέρνουν αποτελέσματα σε 10 χρόνια. Ο ρόλος και των δημοσιογράφων (εθνικό ή τοπικό επίπεδο) είναι να ερευνούν που πήγαν τα χρήματα, αν δαπανήθηκαν από τις περιφέρειες, αν απορροφήθηκαν σωστά κτλ. Υπάρχουν αδυναμίες όσον αφορά τις διοικητικές δυνατότητες. Το κάθε ευρώ μετράει, το χρήμα είναι χρήσιμο. Θα πρέπει να δούμε πως θα εκκινήσει η νέα περίοδος. Η πολιτική μας ονομάζεται περιφερειακή πολιτική.  Εμπιστευόμαστε τις ελληνικές Περιφέρειες ως επίσημες Αρχές που θα έχουν την καλύτερη διοίκηση, διακυβέρνηση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μια ορθή διακυβέρνηση με μορφολογικές ιδιαιτερότητες. Δίνουμε όμως περιθώριο ελιγμών στα κράτη-μέλη και τις Περιφέρειες. Εμείς έχουμε κανονισμούς που αναφέρουν κάποιους κοινούς στόχους”.

Εκλογές εν όψει…

“Οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές ακολουθούν την ίδια λογική. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου (6-9) είναι σημαντικές και όλοι πρέπει να μάθουν γιατί πρέπει να ψηφίσουν” τόνισε ο κ. Younous Omarjee.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ