Αναπτυξιακή πορεία με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ φέτος και με 6% το 2022 βλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, έπειτα από ένα περιπετειώδες 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα αναμένεται να ανακάμψει στα προ-κρίσης επίπεδα στα τέλη του 2022.

Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελληνική Οικονομία είναι ελαφρώς χειρότερες από τις φθινοπωρινές, τουλάχιστον όσον αφορά τη διετία 2020-21, όπου είχε προβλέψει ύφεση 9% του ΑΕΠ για το 2020 και ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% το 2022.

Η Επιτροπή αποδίδει τις νέες εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην χειρότερη του αναμενομένου πορεία του κλάδου των υπηρεσιών και ειδικότερα του τουρισμού πέρυσι το καλοκαίρι.

Μάλιστα η χώρα μας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας των κρατών που υπέστησαν μεγάλο πλήγμα όσον αφορά τον κλάδο του τουρισμού, με 73% μείωση στο σύνολο των διανυκτερεύσεων και 77% μείωση διανυκτερεύσεων από ξένους τουρίστες.

Με την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να υπάρξει αντίκτυπος και το τρέχον έτος και για τον λόγο αυτό η οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ και 5% του ΑΕΠ το 2021.

Οι κλάδοι που θα συντελέσουν στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα είναι η ιδιωτική κατανάλωση και η καλή πορεία των εξαγωγών, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, η οποία βλέπει και ανάκαμψη των επενδύσεων αλλά με ρυθμούς βραδύτερους.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 16,7% το 2020 ενώ και ο πληθωρισμός αναμένεται να μείνει αρνητικός στο -0,1 για να γίνει και πάλι θετικός το 2022.

Οι προβλέψεις, τονίζεται, γίνονται με κάθε επιφύλαξη και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών αλλά και του τουριστικού ρεύματος το προσεχές καλοκαίρι.

Από την άλλη η Ελλάδα έχει να περιμένει μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξή της από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here