του Βάιου Κρόκου
Αν θα μπορούσε κανείς να εκπέμψει ένα μήνυμα για την φετινή συνάντηση ασφαλιστών στην Ύδρα, θα ήταν πως για πρώτη φορά υπάρχει σύμπνοια απόψεων και αμοιβαία διάθεση για συμπράξεις ανάμεσα σε ασφαλιστική αγορά και κυβέρνηση/Πολιτεία.
Το παρόν έδωσε επίσης ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Νότης Μηταράκης, γεγονός που αποδεικνύει πως ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει ανάμεσα στις δυο πλευρές δεν είναι μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Άλλωστε, σε λίγες μέρες έρχεται το πόρισμα της κοινής ομάδας εργασίας και θα γνωστοποιηθούν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τις νέες ατομικές επικουρικές συντάξεις. Επόμενο βήμα αποτελεί η ετοιμασία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε να ψηφιστεί εντός του 2020 και να εφαρμοστεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη από την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Διαβάστε: Ν. Μηταράκης: Αποκαλυπτήρια στις 4 Οκτωβρίου για τις νέες επικουρικές
Επενδύσεις στην Υγεία
Οι διεργασίες ανάμεσα στις δυο πλευρές δεν επικεντρώνονται πλέον μόνο στο συνταξιοδοτικό αλλά και στον τομέα της Υγείας και των φυσικών καταστροφών.
Αυτό επισημάνθηκε κατά την απολογιστική συνέντευξη Τύπου της ΕΑΕΕ στην Ύδρα με τον πρόεδρο κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίουνα σημειώνει πως το μεγάλο κέρδος ήταν ο διάλογος με την Πολιτεία, κάτι που θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, φέτος.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου επανάλαβε την πάγια θέση της ΕΑΕΕ για την ανάγκη αύξηση του αριθμού των πολιτών που ασφαλίζονται στην χώρα μας, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο υπασφαλισμένη αγορά στην Ευρώπη με το μέσο κεφαλή ασφάλιστρο να είναι 368 ευρώ όταν στην Ευρώπη φθάνει τα 2.300.
Η ΕΑΕΕ εντείνει τις δράσεις της για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης του πληθυσμού με νέες ενημερωτικές εκστρατείες ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στον τομέα της Υγείαςτα στοιχεία παραμένουν αποκαρδιωτικά: Για το 2017, η συνολική δαπάνη ανήλθε άνω των 15 δισ. ευρώ, με τα 500 εκ. να προέρχονται από ασφαλιστικές αποζημιώσεις, τα 9,5 δισ ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ, και τα 5 δισ. περίπου από την τσέπη των πολιτών!
Όπως επισημάνθηκε επίσης, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός του κόστους ενώ απαραίτητη είναι και η διευθέτηση διάφορων ζητημάτων που έχει ανακύψει από τον GDPR.
Η διάθεση που υπάρχει πάντως, όπως έχει τονισθεί, είναι η επένδυση στα νοσοκομεία μέσω ΣΔΙΤ και συγκεκριμένα στο να δοθούν στις ασφαλιστικές εταιρίες κάποιες πτέρυγες νοσοκομείωνοι οποίες θα αναβαθμιστούν και θα παρέχονται στους καταναλωτές με χαμηλό ασφάλιστρο. Παράλληλα – και με το νέο μοντέλο της επικουρικής – θα υπάρχει η δυνατότητα νέων καινοτόμων προϊόντων στην υγεία.
Κάτι κινείται…και στις Φυσικές Καταστροφές
Σύμπνοια απόψεων με την Πολιτεία υπάρχει και στο φλέγον ζήτημα των φυσικών καταστροφών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια (κλιματική αλλαγή, Μάτι, Μάνδρα κλπ) η ανάγκη προστασίας και κάλυψης έναντι τέτοιων κινδύνων γίνεται όλο ένα και πιο επιτακτική.
Αν και δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο από πλευράς ΕΑΕΕ, οι πρώτες συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης και την επιμέρους συμμετοχή Δήμων και Περιφερειών εστιάζονται στην ασφάλιση κατοικίας έναντι σεισμών, με στόχο την δημιουργία συμπράξεων ώστε να υπάρχει ένα χαμηλό ασφάλιστρο και να μην επωμίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός το κόστος της καταστροφής εξ’ ολοκλήρου.
Εν κατακλείδι, η δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου είναι εμφανές με νέα προϊόντα αλλά και ένα ιδιαίτερα βαρύ κανονιστικό πλαίσιο κανόνων.
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο παραμένει ανοιχτό και δεν είναι άλλο από την εκπαίδευση και την αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης, ιδιαίτερα στους νέους, για τις υπηρεσίες και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν…
Διαβάστε: Αλ. Σαρρηγεωργίου: Αναγκαία μια «χρυσή τομή» σε αγορά και ρυθμιστικές αρχές
Επίσης: Ύδρα: Με ισχυρά θεμέλια η αγορά, «πονοκέφαλος» η προσαρμοστικότητα