Στον κόσμο των επενδυτών, μια μεγάλη “μάχη” είναι σε εξέλιξη. Χρυσός ή bitcoin; Ποια είναι η πιο επικερδής, συμφέρουσα και ασφαλής επένδυση; Αυτή είναι η ερώτηση που επικρατεί στο ντιμπέιτ που έχουν ξεκινήσει αναλυτές, οικονομολόγοι και επενδυτές.

Στην παρούσα συγκυρία η αξία του Bitcoin έχει φτάσει επίπεδα ρεκόρ ενώ αντίθετα, επενδυτές με δισεκατομμύρια δολάρια εγκαταλείπουν τον χρυσό. Απλή συγκυρία ή η νέα νόρμα; O χρόνος θα δείξει…

Θα μπορέσει το κρυπτονόμισμα να εκθρονίσει τον χρυσό ως αντισταθμιστή του πληθωρισμού και διαφοροποιητή του χαρτοφυλακίου;

Η πτώση της αξίας των Bitcoins την προηγούμενη εβδομάδα, σε επίπεδα – ρεκόρ από τον φετινό Μάρτιo μετά από ένα αξεπέραστο ράλι της τάξεως του 150%, φανερώνει την φημισμένη μεταβλητότητα του κρυπτονομίσματος.

Η τάση αυτή δείχνει να προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα στους παραδοσιακούς επενδυτές. Ωστόσο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι επενδυτές χρυσού επενδύουν $350 δισ., μπορεί να στρέψουν το βλέμμα στο κρυπτονόμισμα και τότε οι ισορροπίες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια της Wall Street θα αλλάξουν άρδην.

Σύμφωνα με τον Jean-Marc Bonnefous, πρώην hedge fund manager, ο οποίος «το γύρισε» σε επενδυτή κρυπτονομισμάτων, «ο χρυσός ήταν ανέκαθεν το ασφαλές asset του παρελθόντος και της γενιάς των baby boomers. Τώρα, το πολύτιμο μέταλλο αντικαθίσταται από αυτοματοποιημένα και ψηφιακά assets όπως το Bitcoin».

Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα, μεταδίδει το Bloomberg, όσοι που ποντάρουν στο Bitcoin είναι μία ετερόκλητη επενδυτική “ομάδα” τολμηρών παικτών του χρηματιστηρίου. 

Η νέα τάση αφορά πιο «οικογενειακά» funds τα οποία έχουν αρχίσει να προτιμούν το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, αφήνοντας στο “ντουλάπι” τις επενδύσεις σε χρυσό. Οι αριθμοί είναι τεράστιοι: Η πώληση 93 τόνων χρυσού εδώ και σχεδόν ένα μήνα, αξίας $5 δισεκατομμυρίων κάθε άλλο παρά αμελητέο γεγονός είναι.

Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin στην αγορά είναι ακόμη μικρή σε σχέση με τον χρυσό, στο 3.1% του πολύτιμου μετάλλου. Αν, όμως, αυτός ο δείκτης φτάσει το 5%, η αξία του Bitcoin θα φτάσει στις $31,300 σε σχέση με τις $19,500 που βρίσκεται σήμερα, σύμφωνα με τον James Butterfill, στρατηγικό επενδυτή στην CoinShares.

Για τον ίδιο το κρυπτονόμισμα “έχει αρχίσει να εδραιώνεται ως αξιόπιστο επενδυτικό όχημα, κάτι το οποίο φαίνεται να είναι πολύ θελκτικό τη στιγμή που η νομισματική πολιτική χαρακτηρίζεται από άκρατη χαλαρότητα”.

Ένθεροι υποστηρικτές του Bitcoin φαίνεται να είναι οι Millennials λόγω της ευκολίας των συναλλαγών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον CIO της BlackRock, Rick Rieder «η επένδυση σε Bitcoins είναι απλά πιο λειτουργική από την ανάγκη μετακίνησης ράβδων χρυσού πέρα-δώθε».

Μία από τις διαφορές μεταξύ χρυσού και Bitcoin είναι πως όλες οι συναλλαγές στο κρυπτονόμισμα μπορούν να προβληθούν εύκολα στο blockchain ενώ για το πολύτιμο μέταλλο, υπάρχουν πολύ λιγότερα δεδομένα και ικανότητες για παρακολούθηση της πορείας του.

 Όμως για τον Patrick Armstrong, CIO της Plurimi Wealth, το Bitcoin μπορεί να βγαίνει μπροστά κατά τη διάρκεια μίας πληθωριστικής τάσης, αλλά το ρίσκο που κρύβει το κρυπτονόμισμα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό του χρυσού, ο οποίος έχει ιστορικά εδραιωθεί ως ένας επενδυτικός προμαχώνας. 

Διαβάστε επίσης:

Κρυπτονομίσματα: Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την κρυπτογράφηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here