Έτοιμο σε δύο εβδομάδες αναμένεται να είναι το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019.

Σχετικά με τις τράπεζες και την αδυναμία τους να συνδράμουν περισσότερο χρηματοδοτικά στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και τα κόκκινα δάνεια και το σχέδιο “Ηρακλής”, ο κ. Σταϊκούρας, επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι πλέον η υγιής πιστωτική επέκταση.

Πρόσθεσε, ότι τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά περίπου 14 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ βελτίωσε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

«Και τώρα, έρχεται η ελληνική Πολιτεία το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ τις επόμενες δύο εβδομάδες, να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το σχέδιο “Ηρακλής”, ουσιαστικά για την τιτλοποίηση ενός μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων των πιστωτικών συστημάτων. Φαίνεται ότι θα υπάρχει συμμετοχή όλων των τραπεζών, με μεγάλα ποσά, άρα είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος, σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ότι όχι μόνο σταθεροποιείται, αλλά δημιουργούνται οι βάσεις, ώστε να υπάρχει υγιής πιστωτική επέκταση το συντομότερο δυνατόν» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι επειδή θέλει να είναι ειλικρινής απέναντι στους επιχειρηματίες, θέλει να διευκρινίσει ότι δεν φαντάζεται να υπάρχει ξαφνικά μια πιστωτική επέκταση, αλλά χρειάζεται «μια σοβαρή Πολιτεία να δημιουργήσει το περιβάλλον ενίσχυσης της ρευστότητας», κάτι που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, μεταξύ άλλων με εμποροσθοβαρή διαχείριση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, εκτέλεση -και όχι υποεκτέλεση- του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε εννέα προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας τις σημαντικότερες: Τήρηση δημοσιονομικών στόχων, σταθερό φορολογικό σύστημα, επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων και πρόωρη αποπληρωμή δανείου στο ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο υπουργός εξήγησε ότι στόχος είναι το δάνειο προς το Ταμείο να έχει αποπληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here