Τα NFTs αποτέλεσαν το πιο hot θέμα του 2021, με τους όγκους πωλήσεων να αυξάνονται επί 100 φορές μέσα σε ένα έτος.

Χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να “διεισδύσει” πραγματικά το crypto στη mainstream αγορά, αλλά τα NFTs χρειάστηκαν μόλις μερικά χρόνια για να τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών. Καθώς brands όπως η Budweiser, η Visa και η Adidas αγόρασαν NFT και μπήκαν στον χώρο, είναι σαφές ότι τα αυτά τα ψηφιακά assets είναι κάτι περισσότερο από μια νέα τάση.

Αυτό το infographic από το Next Decentrum δίνει τον ορισμό των NFT και εξερευνά το ακμάζον οικοσύστημα τους που αναπτύχθηκε γρήγορα. Περιγράφει τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν, πού διαπραγματεύονται και τι επιφυλάσσει το μέλλον για αυτήν την κατηγορία assets.

Τι είναι τα NFT και τι είναι η δυνατότητα αντικατάστασης;

Τα NFT είναι μη ανταλλάξιμα tokens που έχουν το ιστορικό ιδιοκτησίας και την τρέχουσα ιδιοκτησία τους κρυπτογραφικά ασφαλισμένα σε blockchain. Αυτά τα tokens μπορούν να αντιπροσωπεύουν οτιδήποτε, είτε πρόκειται για ένα κομμάτι ψηφιακής τέχνης με τη μορφή jpeg είτε για ένα τραγούδι ως αρχείο mp3.

Αποθηκεύοντας τις συναλλαγές αυτών των tokens σε blockchain, μπορούμε να έχουμε ψηφιακή απόδειξη ιδιοκτησίας και αγοράς για αυτά τα ψηφιακά αγαθά χωρίς τον κίνδυνο double spending ή παραποίησης προηγούμενων συναλλαγών και ιδιοκτησίας.

Υπολογίζοντας τη δυνατότητα αντικατάστασης

Όλα αυτά μοιάζουν αρκετά με ό,τι συμβαίνει με τα κρυπτονομίσματα, οπότε τι κάνει τα NFT τόσο ξεχωριστά; Η μη ανταλλάξιμη αξία τους. Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin ή το ethereum, τα μη ανταλλάξιμα tokens αντιπροσωπεύουν αγαθά ή assets με μοναδικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά, επιτρέποντάς τους να έχουν μοναδικές αξίες ακόμα κι αν αποτελούν μέρος της ίδιας συλλογής.

Η πιο δημοφιλής συλλογή NFT, τα Cryptopunks, είναι μια συλλογή από 10.000 pixel art «punks», με ποικίλα χαρακτηριστικά όπως διαφορετικά καπέλα, γυαλιά, χτενίσματα και άλλα. Οι τυχαίοι συνδυασμοί χαρακτηριστικών με διαφορετική σπανιότητα έχουν ως αποτέλεσμα κάθε punk να έχει μια μοναδική αξία.

Η σπανιότητα και οι υποκειμενικές αισθητικές προτιμήσεις οδηγούν τις αποτιμήσεις για τα cryptopunk και άλλα NFTs, με άλλους παράγοντες όπως η ιστορική τους σημασία, ακόμη και το blockchain στο οποίο φιλοξενούνται να επηρεάζουν την αξία τους.

Συγκρίθηκαν οι Blockchains με δυνατότητα NFT

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά blockchains που είναι σε θέση να κόβουν και να φιλοξενούν NFT, με το Ethereum επί του παρόντος το μεγαλύτερο και περισσότερο χρησιμοποιούμενο από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και τον όγκο συναλλαγών.

Το Ethereum χρησιμοποιεί την ενεργοβόρα μέθοδο συναίνεσης απόδειξης εργασίας, αλλά το δίκτυο σχεδιάζει να μεταβεί στην απόδειξη συμμετοχής το επόμενο έτος, κάτι που αναμένεται να μειώσει τη χρήση ενέργειας κατά περίπου 99%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here