Γράφει η «ξενοδόχος»

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική από τον όμιλο Στέγγου στον όμιλο Σαββίδη.

Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι τα «βρίσκουν» ως προς το τελικό τίμημα και όπως επισημαίνουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει η τελική συμφωνία ακόμη και στις αρχές του επόμενου έτους. Στην περίπτωση που οι δύο πλευρές «δώσουν» τα χέρια ο Ιβάν Σαββίδης ενισχύει σημαντικά τη θέση του στον ελληνικό τουρισμό και δή στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη «τρέχει» το ιστορικό ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει στα σκαριά και μία ακόμη (μικρότερη σε σχέση με με το Πόρτο Καρράς) επένδυση το Παλιούρι τη Χαλκιδικής μετά το σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Όσον αφορά τώρα το ίδιο το Πόρτο Καρράς, η οικογένεια Στέγγου της Τεχνική Ολυμπιακή συζητεί για την συνολική αποχώρησή της από την ιδιοκτησία, μετά από μία εικοσαετία, όταν ο όμιλος απέκτησε το συγκρότημα από την Εθνική Τράπεζα. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν επίσης το σύνολο των δραστηριοτήτων του συγκροτήματος που περιλαμβάνει, πέραν των ξενοδοχείων, την οινοποιητική δραστηριότητα και φυσικά τη δυνατότητα για την κατασκευή 526 παραθεριστικών κατοικιών. Η αρχική σκέψη ήταν οι εν λόγω δραστηριότητες να «σπάσουν» εναλλακτική ωστόσο η οποία θεωρήθηκε ότι θα «αποδυνάμωνε» το ιστορικό συγκρότημα.

Τώρα από τα κεφάλαια που πρόκειται να λάβει ο όμιλος της Τεχνική Ολυμπιακή– εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία- έχει σκοπό να αποπληρώσει το δάνειο των 45 εκατ. ευρώ που έλαβε προ μηνών από τον διεθνή επενδυτικό οίκο Fortress για αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου δανεισμού (έως 22,5 εκατ. ευρώ) και αποπληρωμή λοιπών υποχρεώσεων (έως 22,5 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται εδώ ότι στα βιβλία, με βάση την αποτίμηση στο τέλος του 2018, η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς εκτιμήθηκε σε αξία 394,5 εκατ. ευρώ.

Για την πλευρά του επενδυτή- τον  όμιλο Σαββίδη– είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος προκειμένου να αναμορφώσει το προφίλ και την πελατεία του: Κι αν η αγορά τοποθετεί τις απαιτούμενες επενδύσεις ακόμη και στο ύψος των 150 εκατ. ευρώ, το νούμερο, όπως επισημαίνουν παράγοντες κοντά στη διαδικασία- μάλλον είναι υπερβολικά υψηλό, αν και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το budget θα …πιάσει τα 100 εκατ. ευρώ.

  • Στόχος του ομίλου Σαββίδη είναι να απευθυνθεί στο κοινό της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης και δη σε τουρίστες υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων χωρίς βεβαίως να αφήνει εκτός και τη ρωσική αγορά όπου έχει και τις σχετικές διασυνδέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here