Την θριαμβευτική υπεροχή του Μπόρις Τζόνσον -με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 86 εδρών- ανέδειξε η εκλογική διαδικασία* στη Βρετανία. Με 368 από τις 650 έδρες (exit polls,24:00, ώρα Ελλάδα) της Βουλής των Κοινοτήτων, οι Συντηρητικοί διατηρούν σαφές προβάδισμα 177 εδρών έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των exit polls για τις εκλογές στη Βρετανία διαμορφώνονται ως εξής:

  • Συντηρητικοί: 368 έδρες
  • Εργατικοί: 191 έδρες
  • SNP: 55 έδρες
  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 13 έδρες
  • Plaid Cymru: 3 έδρες
  • Πράσινοι: 1 έδρα
  • Κόμμα Brexit: 0 έδρες
  • Λοιπά κόμματα: 22

Για να κερδίσει ένα κόμμα στις βρετανικές εκλογές, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 326 έδρες.

Το μήνυμα

Οι εκλογές στη Βρετανία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς χαρακτηρίζονται από τα ΜΜΕ της χώρα κρίσιμες και «οι σημαντικότερες μιας ολόκληρης γενιάς», καθώς από την κυβέρνηση που θα προκύψει, θα κριθούν οι επόμενες κινήσεις αναφορικά με το Brexit, το οποίο, μετά και τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών έχει οριστεί για την 31η Ιανουαρίου 2020.

Η άνετη επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον (καταλαμβάνει 368 έδρες – κερδίζει 50 επιπλέον έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές) καθώς και η ιστορική νίκη για τους Τόρις, τη μεγαλύτερη που επιτυγχάνουν από το 1987 είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ο Τζόνσον λαμβάνει εντολή από το βρετανικό λαό να οδηγήσει τη χώρα σε Brexit και να αναλάβει την εξουσία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Από την άλλη πλευρά κινούνται οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι οποίοι βλέπουν την εκλογική τους δύναμη να μειώνεται κατά 71 έδρες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και να καταλαμβάνουν 191 έδρεςγεγονός που συνιστά σοβαρή ήττα για το δεύτερο μεγάλο κόμμα της Βρετανίας.

Σε καμιά περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητο, βάσει του exit poll, η ενίσχυση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που φαίνεται να καταλαμβάνει συνολικά 55 έδρες (+20 έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), ενώ αντίθετα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες φαίνεται πως έχουν υποστεί μεγαλειώδη ήττα, καθώς κερδίζουν μόλις 13 έδρες.

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινούνται το ουαλικό κόμμα (Plaid Cymru) με 3 έδρες και ακολουθούν οι Πράσινοι με μόλις μία έδρα.

Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένει οριστικά το κόμμα Brexit, καθώς δεν καταλαμβάνει, βάσει πάντα του exit poll, καμία έδρα.

…………………..

*Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία αναμένονται σήμερα το πρωί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here