Η Λιζ Τρας νίκησε στην κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ και θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα κληθεί να αντιμετωπίσει αμέσως την κρίση της αγοραστικής δύναμης που πλήττει την χώρα της.

Η 47χρονη Λιζ Τρας θα είναι η τρίτη γυναίκα που θα ηγηθεί βρετανικής κυβέρνησης μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

«Θα παρουσιάσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την ανάπτυξη της οικονομίας μας», υποσχέθηκε η Λιζ Τρας μετά την ανακοίνωση της νίκης της.

«Θα αντιμετωπίσω την ενεργειακή κρίση ασχολούμενη με τους λογαριασμούς της ενέργειας των ανθρώπων, αλλά επίσης ασχολούμενη με τις μακροπρόθεσμες δυσκολίες στην ενεργειακή τροφοδοσία», είπε υποσχόμενη «μεγάλη νίκη» του Συντηρητικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2024.

Η Λιζ Τρας εξελέγη στην ηγεσία των Τόρις και, σύμφωνα με το βρετανικό κοινοβουλευτικό σύστημα, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος που κληρονομεί στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Τρας παρέμεινε πιστή στον Μπόρις Τζόνσον όταν οι παραιτήσεις υπουργών και ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων έπεφταν βροχή, αναγκάζοντας τον βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί έπειτα από μακρά σειρά σκανδάλων. Εγκαθίσταται στην Ντάουνινγκ Στριτ σε μία εκρηκτική οικονομική και κοινωνική συγκυρία, με έναν πληθωρισμό που ξεπερνά το 10% και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που στραγγαλίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας, η Λιζ Τρας δεν θα έχει περίοδο χάριτος, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές του 2024, κατά τις οποίες το Εργατικό Κόμμα, που διαθέτει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει να εκθρονίσει τους Τόρις που βρίσκονται στην εξουσία από το 2010.

Κοινωνική δυσαρέσκεια

Θα πρέπει να ζήσει στην σκιά του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος λείπει ήδη σε ορισμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν αποκλείει την επάνοδό του.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα επιδώσει αύριο την παραίτησή του στην βασίλισσα Ελισάβετ στην θερινή της κατοικία του Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Θα είναι η πρώτη φορά που η 96χρονη βρετανίδα βασίλισσα δεν θα μετακινηθεί στο Λονδίνο για να παραλάβει παραίτηση πρωθυπουργού.

Θα ακολουθήσει η Λιζ Τρας που θα είναι η 15η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου στα 70 της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο. Στην συνέχεια, θα επιστρέψει στο Λονδίνο για να εκφωνήσει την ομιλία της μπροστά στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και για να σχηματίσει την κυβέρνησή της.

Σε μία προεκλογική εκστρατεία που κινήθηκε στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, σε σημείο που να μοιάζει αποσυνδεδεμένη με την δραματική επιδείνωση της κρίσης κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, η Λιζ Τρας, οψίμως μυημένη στον συντηρητισμό, αλλά και στο Brexit, «συγκίνησε» υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και με την υιοθέτηση πολύ σκληρών τόνων απέναντι στα συνδικάτα.

Ο βαθύπλουτος πρώην τραπεζίτης Ρίσι Σουνάκ, αν και ευνοούμενος των συντηρητικών βουλευτών, δεν κατόρθωσε να συγκινήσει την βάση του Συντηρητικού Κόμματος με την υιοθέτηση θέσεων οικονομικού ρεαλισμού, μακριά από τα «παραμύθια», και δημιούργησε την εικόνα ενός τεχνοκράτη ανίκανου να κατανοήσει τα προβλήματα των νοικοκυριών.

Χθες, η Λιζ Τρας έδωσε στο BBC την διαβεβαίωση ότι θα αναλάβει δράση από την επόμενη κιόλας εβδομάδα για να βοηθήσει τους Βρετανούς με τους λογαριασμούς της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει το είδος των μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει.

Αν και είναι δημοφιλής μεταξύ των Τόρις, το 52% των Βρετανών θεωρεί ότι θα είναι μία κακή έως και πολύ κακή πρωθυπουργός, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση YouGov.

Κατά συνέπεια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτές οι αόριστες υποσχέσεις θα αρκέσουν για να καλμάρουν την κοινωνική δυσαρέσκεια που συγκλονίζει την χώρα όπως ποτέ άλλοτε μετά την εποχή της Θάτσερ (1979-1990) και επιφυλάσσει στην Λιζ Τρας ένα εκρηκτικό φθινόπωρο και έναν ακόμη εκρηκτικότερο χειμώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here