Γράφει η «ξενοδόχος»

Κι ενώ μέχρι πρότινος το ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων στο Ιόνιο ήταν κατά κύριο λόγο από τους Βρετανούς, τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, πλέον πιο «γερά» πορτοφόλια από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή έχουν αρχίσει να αναζητούν κατοικίες υψηλών προδιαγραφών στους πιο «ώριμους» τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Κέρκυρα αλλά και η Ζάκυνθος.

Η άνοδος της β’ κατοικίας στα Ιόνια νησιά, σε συνέχεια της αύξησης της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια είναι πλέον γεγονός με τα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά, την  Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο να διαθέτουν αυτή την στιγμή ένα «στόκ» περί τις 4.300 εξοχικές κατοικίες.

Με βάση την μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Algean Property για τα νησιά του Ιονίου, για βίλες αξιώσεων που διαθέτουν έως 3 δωμάτια με θέα και εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα οι ξένοι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να δώσουν ένα ποσό που μπορεί να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ή ακόμη και τα 700.000 ευρώ.  

Ως προς τις τιμές και το «στόκ» στα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά, στην Κέρκυρα το απόθεμα των εξοχικών κατοικιών αντιστοιχεί σε 2.000 σπίτια περίπου, που έχουν κτιστεί από ιδιώτες τις δεκαετίες του ’90 και του ’00. Η μέση ζητούμενη τιμή στην πιο «ώριμη» αγορά του Ιονίου είναι μεταξύ 4.000- 6.000 ευρώ ανά τ.μ. (πάντα για σπίτια προδιαγραφών -τις περισσότερες φορές με πισίνα), ενώ η μέση ζητούμενη τιμή για ενοικίαση με την εβδομάδα κυμαίνεται μεταξύ 3.500- 5.500 ευρώ την εβδομάδα. Ως προς τις εθνικότητες, Βρετανοί, Ρώσοι, Αραβες, Ιταλοί και Γερμανοί προηγούνται στα αιτήματα αγοράς.

Στην Ζάκυνθο το «στόκ» των εξοχικών είναι κοντά στις 1.000 με τις τιμές πώλησης επίσης να διαμορφώνονται μεταξύ 4.000- 6.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μέση τιμή ενοικίασης είναι χαμηλότερη και φθάνει τα 4.500 ευρώ ανά εβδομάδα. Το budget που διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι είναι μεταξύ 400.000- 600.000 ευρώ, ενώ η απόδοση φθάνιε το 3,6%. Και στην περίπτωση αυτή πρώτες εθνικότητες είναι οι Βρετανοί, οι Ρώσοι, οι Αραβες, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί. 

Στη Λευκάδα το απόθεμα των εξοχικών κατοικιών φθάνει τις 800, με τις ζητούμενες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 3.000- 4.000 ευρώ ανά τ.μ.. Εως τις 4.000 ευρώ την εβδομάδα είναι οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση, ενώ πέραν των Βρετανών, των Ιταλών και των Γερμανών είναι πολλά τα αιτήματα για αγορά από τη Γαλλία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Λιγότερες είναι οι προσφερόμενες κατοικίες στην Κεφαλονιά, όπου το «στόκ» είναι στα 500 σπίτια περίπου. Οι ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες διαμορφώνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης είναι από 2.000 εώς τις 4.000 ευρώ την εβδομάδα, νούμερο πάντως που μπορεί να φθάσει ακόμη τις 6.000 ευρώ ανά εβδομάδα, όταν πρόκειται για ιδιαίτερες κατοικίες. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προέρχονται κατά κύριο λόγο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here