Μια σειρά από εναλλακτικές επιλογές στη συμφωνία για το brexit – που διαπραγματεύθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι- τίθενται σήμερα στην ημερήσια διάταξη της βουλής των Κοινοτήτων προς ψήφιση από τους Βρετανούς Βουλευτές.

Παραμονή στην ενιαία αγορά, νέο δημοψήφισμα, ακόμη και ματαίωση της εξόδου από την ΕΕ…Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου οφείλει να επιλέξει ανάμεσα στις δεκαέξι προτάσεις που επεξεργάσθηκαν οι βουλευτές, οι οποίες θα συζητηθούν και στη συνέχεια θα τεθούν σε ψηφοφορία από τις 19:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).
Οι βουλευτές θέλουν μ’ αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν μια εναλλακτική επιλογή στη Συμφωνία Αποχώρησης που συνήφθη τον Νοέμβριο από την Μέι και τις Βρυξέλλες και την οποία έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές -τον Ιανουάριο και στα μέσα Μαρτίου-, όμως η συντηρητική ηγέτης εξακολουθεί να θέλει να την περάσει.
Αυτές οι λεγόμενες «ενδεικτικές» ψηφοφορίες δεν είναι πάντως δεσμευτικές για την κυβέρνηση και η πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αντιταχθεί στην επιλογή των βουλευτών, αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του κόμματός της υπέρ μιας εξόδου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρώπης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit, αυτός ο κοινοβουλευτικός ελιγμός αποτελεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» για «την ισορροπία των δημοκρατικών θεσμών» στη χώρα.

Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα με τις βαθιές διαιρέσεις στους κόλπους του κόμματός της. Συνολικά τριάντα συντηρητικοί βουλευτές την αψήφησαν ψηφίζοντας το βράδυ της Δευτέρας να αναλάβει το κοινοβούλιο την ημερήσια διάταξη του Brexit.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here