Το τοπίο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών αλλάζει. Καθώς οι κρατήσεις ανακάμπτουν εντυπωσιακά, νέες δυναμικές τάσεις αναδύονται στις ταξιδιωτικές συνήθειες δημιουργώντας νέα δεδομένα και ευκαιρίες για τους διαχειριστές κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ευελιξία

Η ευελιξία στον προγραμματισμό των ταξιδιών αναδεικνύεται σε μεγάλο ζητούμενο της εποχής μαζί με την προσιτή τιμή και την ασφάλεια. Η Airbnb παρουσίασε πρόσφατα μια σειρά από αλλαγές και νέα εργαλεία στην πλατφόρμα της που επιτρέπουν πιο ευέλικτες αναζητήσεις τόσο με βάση τις ημερομηνίες όσο και τους προορισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι π.χ ένας χρήστης μπορεί να αναζητά έναν προορισμό χωρίς συγκεκριμένο χρονικό περιορισμό ή να βλέπει αποτελέσματα αναζήτησης που ξεφεύγουν ελαφρώς από τα βασικά του κριτήρια.

Tip για οικοδεσπότες 

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και η δυνατότητα αλλαγής ημερομηνιών συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικά κριτήρια για τους επισκέπτες και αυτό το καλοκαίρι. Ως οικοδεσπότης, μπορείτε να προσφέρετε μεγαλύτερη διευκόλυνση στους πελάτες σας και να αυξήσετε τις κρατήσεις σας επιλέγοντας μία πιο ευέλικτη πολιτική αλλαγής και ακύρωσης κρατήσεων για την κατοικία σας.

Οικογένειες και θέρετρα

Σύμφωνα με την Airbnb, ο πιο συχνός τύπος ταξιδιού προ πανδημίας (μεμονωμένοι ταξιδιώτες, μικρές ομάδες και business travelers που επισκέπτονται μια μεγάλη πόλη) έχει το φετινό καλοκαίρι αντικατασταθεί από τις οικογενειακές διακοπές σε μικρότερους προορισμούς εκτός πόλεων. Παραθαλάσσια θέρετρα αλλά και περισσότερο απομακρυσμένοι αγροτικοί οικισμοί, όπου η οικογένεια μπορεί να «αποδράσει» και να απολαύσει άνετη διαμονή σε συνδυασμό με τo ωραίο φυσικό περιβάλλον, παραμένουν υψηλά σε δημοφιλία.

Tip για οικοδεσπότες 

Η νέα τάση ευνοεί τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων κατοικιών σε τέτοιες περιοχές. Αξιοποιήστε το πλεονέκτημα δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη διαμόρφωση του χώρου καθώς και τις παροχές και υπηρεσίες για οικογένειες και παιδιά (π.χ. ασφαλείς χώροι, κατάλληλα έπιπλα, φιλοξενία κατοικίδιου, κτλ.)

Ψηφιακοί νομάδες και μεγαλύτερης διάρκειας διαμονές

Η τηλεργασία και η τηλε-εκπαίδευση, δημιούργησαν νέες, πιο ευέλικτες κατηγορίες επισκεπτών. Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι και οι ψηφιακοί νομάδες που είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τόπο κατοικίας, περισσότερο ή λιγότερο προσωρινά, και να ενοικιάσουν μέσω πλατφορμών αποτελούν τη νέα μεγάλη παγκόσμια τάση που έρχεται και στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι οι επισκέπτες αυτοί επιλέγουν διαμονές μεγαλύτερης διάρκειας από τον τυπικό ταξιδιώτη διακοπών, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις συνθήκες διαβίωσης που τους προσφέρει ο τόπος – προορισμός και φυσικά αξιολογούν θετικά υπηρεσίες και παροχές που τους εξασφαλίζουν άνεση στην εργασία και τη διαβίωσή τους.

Tip για οικοδεσπότες 

Μια καλή τακτική για όσους από εσάς έχετε μπει στο «κυνήγι» των ψηφιακών νομάδων είναι να αναπροσαρμόσετε την τιμολογιακή πολιτική σας, π.χ. προσφέροντας εκπτώσεις για μεγαλύτερης διάρκειας διαμονές. Η διαμόρφωση της κατοικίας ώστε να προσφέρει άνεση στην εργασία (π.χ. ξεχωριστός χώρος για laptop, minimal διακόσμηση), το wifi υψηλής ταχύτητας και άλλες υποδομές (π.χ. κουζίνα, υπαίθριος χώρος/αυλή) που μετρούν περισσότερο στους επισκέπτες μεγάλης διάρκειας αποτελούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την κατοικία σας που αξίζει να προβάλλετε.

Το κατάλυμα γίνεται ο προορισμός

Καθώς ο κόσμος προχωρά σταδιακά στην μετά-covid εποχή με νέα ψυχολογία, οι ταξιδιώτες αναζητούν νέες συναρπαστικές εμπειρίες σε ξεχωριστά καταλύματα. Τα στοιχεία από την Airbnb δείχνουν πλέον αυξανόμενη ζήτηση για ολόκληρα σπίτια – αντί για διαμερίσματα- αλλά και προτίμηση σε πιο «ιδιαίτερες» και εναλλακτικές κατοικίες που αποτελούν από μόνες τους μοναδικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς: από μικροσκοπικά σπίτια μέχρι δεντρόσπιτα, ανεμόμυλοι και πλωτά σπίτια, αγροκατοικίες ή παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια.

Tip για οικοδεσπότες

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και η δυνατότητα αλλαγής ημερομηνιών συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικά κριτήρια για τους επισκέπτες και αυτό το καλοκαίρι. Ως οικοδεσπότης, μπορείτε να προσφέρετε μεγαλύτερη διευκόλυνση στους πελάτες σας και να αυξήσετε τις κρατήσεις σας επιλέγοντας μία πιο ευέλικτη πολιτική αλλαγής και ακύρωσης κρατήσεων για την κατοικία σας.

Μια καλή τακτική για όσους από εσάς έχετε μπει στο «κυνήγι» των ψηφιακών νομάδων είναι να αναπροσαρμόσετε την τιμολογιακή πολιτική σας, π.χ. προσφέροντας εκπτώσεις για μεγαλύτερης διάρκειας διαμονές.

Η διαμόρφωση της κατοικίας ώστε να προσφέρει άνεση στην εργασία (π.χ. ξεχωριστός χώρος για laptop, minimal διακόσμηση), το wifi υψηλής ταχύτητας και άλλες υποδομές (π.χ. κουζίνα, υπαίθριος χώρος/αυλή) που μετρούν περισσότερο στους επισκέπτες μεγάλης διάρκειας αποτελούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την κατοικία σας που αξίζει να προβάλλετε.

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα ενοικίασης προσφέρει ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες προώθησης για μοναδικά σπίτια και εμπειρίες. Εάν διαθέτετε ήδη έναν τέτοιο χώρο σίγουρα μπορείτε να «παίξετε» δυναμικά σε αυτήν την κατηγορία. Εάν πάλι έχετε μια καλή, δημιουργική ή και… τρελή ιδέα για να αναμορφώσετε το χώρο σας και να τον μοιραστείτε μέσω μιας πλατφόρμας ενοικίασης, τώρα είναι ο καιρός να την αξιοποιήσετε.

Και…για την εξασφάλιση της επένδυσης από τυχόν απρόοπτα κατά τη διάρκεια της διαμονής των επισκεπτών, η Υδρόγειος Ασφαλιστική προσφέρει τo πρόγραμμα ασφάλισης αστικής ευθύνης για οικοδεσπότες κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πηγή: Περιοδικό VOICE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here