Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών περνά μια περίοδο μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών διεθνώς αφού η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι υπηρεσίες 5G απαιτούν μεγάλου ύψους νέες επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές ενώ ταυτόχρονα απαιτούνται νέες δεξιότητες και άλλου τύπου γνώσεις για το προσωπικό.
Τα αποτελέσματα του Ομίλου Vodafone όπως αναμενόταν δεν ενθουσίασαν τους αναλυτές και τις αγορές.
Αντιθέτως, η Ελληνική θυγατρική της Vodafone, ξεχωρίζει για τις  πολύ καλές επιδόσεις και μάλιστα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η Ελλάδα κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης εσόδων από υπηρεσίες, της τάξης του +4%
ceo_vodafone_greece
  • Τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν με όχημα τα υψηλότερα έσοδα από τις υπηρεσίες roaming, την προσθήκη 138.000 πελατών με συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας ( μόνο μέσα στο 2022), την θετική ανάπτυξη στους εταιρικούς πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, η οποία υποστηρίχτηκε και από τις νίκες του τμήματος Δημοσίου Τομέα στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το βασικό μήνυμα που έρχεται από τη νέα CEO του ομίλου και η πρόθεση σε επίπεδο Ομίλου να πραγματοποιηθεί μια νέα αρχή, με φρέσκιες ιδέες και στρατηγικές που θα επιτρέψουν στην εταιρία να επανέλθει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης.
Margherita Della Valle Vodafone new CEO
Αυτή η νέα αρχή εμπεριέχει και την πολύ θετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η λήψη αποφάσεων και ο καθορισμός των εμπορικών στρατηγικών και προϊόντων να υλοποιείται εκεί που είναι πιο εύλογο, δηλαδή στις ίδιες τις αγορές και όχι κεντρικοποιημένα στον όμιλο.
Αυτό εξηγεί και τις αλλαγές και μειώσεις προσωπικού σε επίπεδο ομίλου εφόσον δεν χρειάζονται ομιλικές δομές για αποφάσεις που θα καθορίζονται σε κάθε χώρα.
  • Η Vodafone θα περικόψει περίπου 11.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον όμιλο μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, θα εργαστεί για να ξανακερδίσει τη Γερμανική αγορά και θα ξεκινήσει μια «στρατηγική αναθεώρηση» της ισπανικής μονάδας της, ανέφερε η εταιρεία με έδρα το Νιούμπερι της Αγγλίας.
Επίσης, μια νέα αρχή, για κάποιες μεγάλες αγορές, υποδηλώνει την μεταβολή στρατηγικών ή ενοποίηση δομών που έχουν προέλθει από εξαγορές ή συγχωνεύσεις, και αυτό εξηγεί και τις αλλαγές και μειώσεις σε αυτές τις χώρες.
Είναι απολύτως σαφές πως η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές τις αγορές που θα επηρεαστούν.
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Group CEO και δη οι μειώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, σε βάθος τριετίας, δεν αφορούν την Ελλάδα, η οποία όπως είπαμε, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, ενώ σε επίπεδο ανθρώπων προσθέτει διαρκώς νέους εργαζομένους και ειδικότητες σε τομείς αιχμής, όπως είναι τα δίκτυα και το ΙΤ, όπου ήδη προβλέπονται άλλες τουλάχιστον 50 νέες θέσεις.