…σε δίκτυα οπτικών ινών και 5G

H Vodafone βαδίζει προς την ολοκλήρωση ενός μεγάλου επενδυτικού κύκλου ύψους 600 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε το 2021, ενώ ο επενδυτικός της σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση επιπλέον επενδύσεων 1 δισ. ευρώ, την προσεχή πενταετία μέχρι το 2029, τόσο για την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών όσο και για τη συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G σε όλη την επικράτεια. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδιωτικού τομέα, του κράτους, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του κάθε νοικοκυριού ξεχωριστά, και θα στηρίξουν ενεργά την ευρύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων ψηφιοποίησης της Ελλάδας.

Το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024 χαρακτηρίστηκε από ένα ιστορικό ορόσημο για την εταιρεία, καθώς τα ετήσια έσοδα έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, με σημαντική συμβολή από το μέτωπο των υπηρεσιών προς τους εταιρικούς πελάτες. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Vodafone Business μετασχηματίζεται σε ολοκληρωμένο πάροχο τεχνολογίας αιχμής και πρόκειται να ενισχυθεί με μια επένδυση άνω των 17 εκατ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, καθώς και ένα εντατικό πρόγραμμα διεύρυνσης των τεχνολογικών δεξιοτήτων για περισσότερους από 300 υφιστάμενους εργαζόμενους στην εταιρεία. Παράλληλα, η εμπειρία του πελάτη μεταμορφώνεται με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την εκπαίδευση ψηφιακών βοηθών που διευκολύνουν και την εξυπηρέτηση των πελατών και τη δουλειά του προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Tο οικονομικό έτος 2023-2024 (1 Απριλίου 2023 – 31 Μαρτίου 2024), τα συνολικά έσοδα της Vodafone Ελλάδας έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το δ’ τρίμηνο του 2024 τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδας σημείωσαν οργανική ανάπτυξη ύψους 10,2%, επίδοση που αντανακλά την ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες συνδεσιμότητας και ICT από εταιρικούς πελάτες.

Κατά την ίδια περίοδο, στην κινητή τηλεφωνία, οι πελάτες συμβολαίου αυξήθηκαν κατά 146.000, αποτελώντας το 45,4% της συνολικής βάσης της εταιρείας, ενώ η συνδρομητική βάση της σταθερής τηλεφωνίας παρέμεινε σταθερή. Επιπλέον, η χρήση δεδομένων αυξήθηκε σχεδόν κατά 60% σε σχέση με πέρσι, ανερχόμενη σε 453 PetaByte. Στο πεδίο της ψυχαγωγίας, το Vodafone TV ξεπέρασε το ορόσημο των 200.000 συνδρομητών, φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη ποικιλία ποιοτικού περιεχομένου στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές οπτικών ινών, η Vodafone έχει αναπτύξει δίκτυα σε περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Βέροιας, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές. Αυτήν την περίοδο, δίκτυα οπτικών ινών κατασκευάζονται επίσης στην Πάτρα, την Κοζάνη και τον Βόλο ενώ σύντομα ξεκινούν οι εργασίες στα Ιωάννινα. Στόχος είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) μέχρι το 2028.

Στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η Vodafone έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G που ξεπερνά το 88% και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό ανάπτυξης, τον Μάρτιο του 2025 η κάλυψη θα ανέλθει στο 95%. Σήμερα, όλες οι πρωτεύουσες των Περιφερειών, τουλάχιστον οι δεύτερες και τρίτες σε πληθυσμό πόλεις ανά περιοχή, καθώς και 62 νησιά, διαθέτουν κάλυψη από το Vodafone 5G Network.

Το Vodafone Business συνέχισε να ενισχύει το χαρτοφυλάκιο και τη διείσδυση υπηρεσιών πέρα από τη συνδεσιμότητα, που ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις βοηθούν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να γίνουν πιο παραγωγικές. Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα από τις υπηρεσίες Internet of Things και Πληροφορικής αυξάνονται με ρυθμό άνω του 20% από έτος σε έτος, ενώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Vodafone Ελλάδας έχει δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες με ένα δίκτυο κορυφαίων τεχνολογικών συνεργατών, που έχουν οδηγήσει στην ανάθεση έργων αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Screenshot

Στον πυλώνα της προστασίας του Περιβάλλοντος, το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υλοποιεί το πρόγραμμα Vodafone Posidonia, μια στρατηγική πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση και προστασία των υποθαλάσσιων δασών Ποσειδωνίας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της έρευνας σε στρατηγικές περιοχές του Αιγαίου Πελάγους, ενώ θα ακολουθήσει η πόντιση υποβρυχίου παρατηρητηρίου στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου. Επιπλέον, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συνεργασίας της Vodafone με την WWF, βρίσκεται σε εξέλιξη η μετατροπή των ιδιόκτητων καταστημάτων λιανικής σε εγκαταστάσεις μηδενικών αποβλήτων και εκπομπών.

Tο Ίδρυμα Vodafone εξακολουθεί, επιπλέον, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, έκανε πραγματικότητα τη διάθεση του Panic Button σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 1.800 γυναίκες το εγκατέστησαν στο τηλέφωνό τους, ενώ ενεργοποιήθηκε 298 φορές, προκαλώντας την ανταπόκριση της αστυνομίας, που έσπευσε για την προστασία των θυμάτων.

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ