Εν μέσω αυξημένης αστάθειας στις αναδυόμενες αγορές, οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αυτό το Σάββατο, όπου θα παίξει ένα από τα τελευταία του χαρτιά εν όψει των επερχόμενων Εθνικών Εκλογών, με ένα προτεινόμενο πακέτο μειωμένων φόρων και αυξημένων παροχών.

Για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η ομιλία αυτή του παρέχει μοναδική ευκαιρία να επιχειρήσει να αποδείξει ότι η έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, είναι κάτι παραπάνω από συμβολική.

Πολιτικοί σχολιαστές αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα στοχεύσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα έδωσε στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ευελιξία στην διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον τύπο, το κυβερνητικό πακέτο θα περιλαμβάνει: Μείωση του ΦΠΑ τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης σε 13% (€350 εκ. υπολογιζόμενο κόστος), μείωση έως και 30% του ΕΝΦΙΑ (€250 εκ υπολογιζόμενο κόστος), όριο στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων της τάξεως του 13.3% (€150 εκ υπολογιζόμενο κόστος) και παροχές σε ζητήματα στέγασης. Σημειώνεται επίσης ότι τα παραπάνω θα χρηματοδοτηθούν από το υπερ-πλεόνασμα για το 2019, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. Ευρώ. Το υπερ-πλεόνασμα του 2018, που εκτιμάται στα €600-700 εκατομμύρια, θα δοθεί ως «κοινωνικό μέρισμα», με την Κομισιόν να σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών της στόχων, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3.8%.

Πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές σε εργασιακά ζητήματα με παρεμβάσεις που θα συμπεριλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους εργαζομένους και την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τσίπρας θα στοχεύσει επίσης να αντικρούσει την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίοι συχνά επισημαίνουν τους κινδύνους της υπερφορολόγησης. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στον Alpha TV, o κ. Μητσοτάκης παρουσίασε κάποια από τα σχέδια που πρόκειται να αποκαλύψει στην ΔΕΘ, όπως την πάγια θέση  του για 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ  στα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του, τη μείωση του ΦΠΑ τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και μείωση των υπόλοιπων φόρων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Επομένως, είναι δεδομένο πως η ΔΕΘ θα δώσει τον τόνο για τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές, τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για τους ξένους επενδυτές. Με τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών να υποχωρούν σταθερά εξαιτίας των προβληματισμών γύρω από τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης,  της αυξανόμενης δύναμης του δολαρίου και των πολλών εμπορικών διενέξεων, είναι σίγουρο πως οι υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διαθέσεις των επενδυτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here