17.5 C
Athens
5 Δεκεμβρίου 2023, Τρίτη
Αρχική Απόψεις Η Βιομηχανία των κατασκευών. Πόσο βιώσιμες και πράσινες είναι οι κατασκευές σήμερα

Η Βιομηχανία των κατασκευών. Πόσο βιώσιμες και πράσινες είναι οι κατασκευές σήμερα

0

Του κ Άγγελου Καλογεράκου, Γενικού Διευθυντή  Ελλάδας  του Ομίλου ΤΙΤΑΝ

από ΣΜΕ

Είναι βέβαιο ότι το κατασκευαστικό οικοσύστημα στην Ελλάδα έχει λάβει έντονα τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη μετάβαση. Οι ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής δομικών υλικών, όπως και οι μεγάλες τεχνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη κληθεί να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία μεταβολή σε αυτές -τις πιο προηγμένες ας πούμε- αγορές. Και προετοιμάζονται με σημαντικές επενδύσεις σε πράσινες υποδομές, καθώς και σε έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και λύσεων. Εξελίσσονται λοιπόν με ταχύτατο ρυθμό – αυτό κάνουμε και εμείς στον Τιτάνα.

Από την άλλη μεριά, διαπιστώνουμε ότι στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα σημαντική ζήτηση για προϊόντα με χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα ή άλλα καινοτόμα χαρακτηριστικά που να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις για βιώσιμη κατασκευή. Ακόμα και σε επίπεδο μελέτης, τα οικιστικά projects, δεν προβλέπουν βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η οποία θα οδηγούσε με βεβαιότητα στην αύξηση ζήτησης «πράσινων» προϊόντων.

Μένουν μόνο τα μεγάλα έργα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως κτιριακά συγκροτήματα γραφείων ή μεγάλα έργα real estate, έργα που η χρηματοδότησή τους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την θέσπιση κριτηρίων υψηλών περιβαλλοντικών επιδόσεων της κατασκευής. Εκεί βλέπουμε ενδιαφέρον και ζήτηση, είμαστε δε παρόντες, και μάλλον πρωτοπόροι, στο να παρέχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία για τα προϊόντα που διαθέτουμε ώστε να βοηθήσουμε μελετητές, τεχνικά γραφεία, συμβούλους να σχεδιάσουν σημαντικά έργα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Στα δε δημόσια έργα, ο Τιτάνας και η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών είναι πάντα πρόθυμοι και συνδράμουν για να θεσπιστούν ουσιαστικά πράσινα κριτήρια στους διαγωνισμούς, ώστε αφενός να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα αφετέρου να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των κατασκευών, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία αφού αυξάνει τον κύκλο ζωής και μειώνει το κόστος συντήρησης που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα έργα ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα αποτελέσουν παράγοντα που θα διαμορφώσει τις εξελίξεις και θα δώσει ώθηση στη ζήτηση για πράσινα και καινοτόμα προϊόντα. Ήδη βλέπουμε ότι οι αποδόσεις real estate επενδύσεων που όχι απλώς ενσωματώνουν αλλά ξεπερνούν τις βασικές απαιτήσεις για βιώσιμη κατασκευή είναι σημαντικά υψηλότερες. Διαφαίνεται λοιπόν ότι, όπως και στην Ευρώπη, αυτό θα οδηγήσει και στην αυξημένη ζήτηση εξελιγμένων δομικών υλικών – θα αξίζει πράγματι να προδιαγράφονται. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι ευρωπαϊκά προγράμματα και κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, θέτουν σημαντικές προϋποθέσεις στα κατασκευαστικά έργα που χρηματοδοτούν, προϋποθέσεις που επιζητούν καινοτόμα πράσινα δομικά υλικά.

Επομένως βιώσιμες και πράσινες κατασκευές ισοδυναμεί με βιώσιμα και πράσινα δομικά υλικά. Και αυτό συνεπάγεται διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης πόρων, ενώ συνεχίζουμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας δομικά υλικά. Σε αυτή την κατεύθυνση μας πιέζουν πια και οι πελάτες, οι προσδοκίες τους μας ωθούν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Σε επίπεδο επενδύσεων εστιάζουμε στο να γίνει πιο πράσινη και βιώσιμη η παραγωγική διαδικασία, επιταχύνοντας την προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Ως Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο στόχο, έως το 2050 να προσφέρουμε σκυρόδεμα μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Επιγραμματικά:

  • Αυξάνουμε τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Μάλιστα με στόχο την περαιτέρω αύξηση πραγματοποιήσαμε επένδυση στο εργοστάσιο Καμαρίου ύψους 27 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο αυτό σημαίνει μία ετήσια μείωση εκπομπών CO2 της τάξεως των 150.000τν.
  • Εφαρμόσαμε πιλοτικά πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως η χρήση υδρογόνου ως κλιματικά ουδέτερου καυσίμου στην παραγωγή τσιμέντου και η δέσμευση και χρήση CO2 σε βιομηχανική κλίμακα. Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ επέλεξε για προετοιμασία συμφωνίας χρηματοδότησης ένα πρωτοποριακό έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα.
  • Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε μία σειρά επενδύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού στις οποίες τολμώ να πω είμαστε πρωτοπόροι, με σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, που συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού και του ανθρακικού αποτυπώματος της παραγωγής.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο προϊόντων δίνουμε έμφαση στο να προσφέρουμε στους πελάτες μας καινοτόμες λύσεις και πρωτοποριακά προϊόντα τα οποία υποστηρίζουν δυναμικά την τάση της εποχής για «έξυπνα» κτίρια και κατασκευές. Τι σημαίνει αυτό;

  • Προϊόντα τσιμέντου με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και μείωση των εκπομπών CO2 σε όλη την αλυσίδα αξίας των κατασκευών.
  • Προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένες πρώτες ύλες και που επεκτείνουν τον ωφέλιμο χρόνο ζωής των κατασκευών.
  • Προϊόντα που προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας καλύτερων και ανθεκτικότερων κατασκευών μειώνοντας την κατανάλωση δομικών υλικών.

Ήδη, οι βιώσιμες λύσεις και τα βιώσιμα προϊόντα αποτελούν σχεδόν το 32% των πωλήσεών μας.

Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει μπει σε μια νέα εποχή και αλλάζει με αλματώδεις ρυθμούς. Οι κατασκευές είναι απαιτητικές, η υψηλή αισθητική και η τεχνική αρτιότητα δεν είναι απλώς ζητούμενα, αλλά απαραίτητοι όροι. Ο πήχης έχει τεθεί ψηλά και όλοι εμείς οι «παίκτες» στην αλυσίδα της κατασκευής οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη για ανθεκτικότητα, καινοτομία και βιωσιμότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ