Πιθανό το ενδεχόμενο να γίνει το placement της ΕlvalHalcor, εάν και εφόσον αρθούν τα εμπόδια, που αφορούσαν (κυρίως )στην..,τιμολόγηση του ποσοστού, 6,5% του μ,.κ, που είναι προς διάθεση.

Στο discount το…κλειδί…

Ήταν νωρίς το μεσημέρι της 1ης Φεβρουαρίου του 2018, όταν η ElvalHalcor, ως ενοποιημένος όμιλος περνούσε την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την επιχειρηματική και χρηματιστηριακή κοινότητα να θεωρεί ως δεδομένη την προτεραιότητα του ομίλου  να φέρει το σχήμα στον δείκτη FTSE25, των μεγάλων ομίλων πρώτης γραμμής του εγχώριου επιχειρείν.

Ισως το “βαρύτερο” από τα χαρτιά του ομίλου Viohalco, καθότι συγκαταλέγεται στις κορυφαίες διεθνώς εταιρείες στην αγορά έλασης αλουμινίου,  αποτέλεσμα μίας επίπονης, σύνθετης διαδικασίαςσυγχώνευσης μέσω απορρόφησης της ζημιογόνου Χαλκόρ από την υγιή έγινλ. Ο σχεδιασμός του εγχειρήματος μπορεί να έγινε σε κεντρικό επίπεδο (από τους ιδρυτές του ομίλου) ωστόσο υλοποιήθηκε βήμα προς βήμα, από τον Μιχάλη Στασινόπουλο και το στενό επιτελείο του. Με αποτίμηση εισαγωγής στο ΧΑ, περίπου 650 εκατ. αλλά με την Viohalco SA/NV να ελέγχει δεσπόζον ποσοστό (91,44% του μ.κ) ήταν, απλά, θέμα συγκυρίας και τιμολόγησης για να προχωρήσει στην διάθεση του ελάχιστου μειοψηφικού ποσοστού (6,5%) που απαιτείτο για την διεύρυνση της ελεύθερης διασποράς του μ.κ προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στον FTSE25. Με 2 εταιρείες στον δείκτη (Viohalco, Cenergy) ο όμιλος έχει (με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή) την ευρύτερη παρουσία στην…βιτρίνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, που με την είσοδο της ElvalHalcor θα αύξανε σε 2 τις εισηγμένες του ομίλου, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την περαιτέρω προβολή/έκθεση του ομίλου.

Τα όσα διαδραματίστηκαν, στις αρχές της εβδομάδος με τα…μπρος-πίσω και εν τέλει την αναβολή του placement, προφανώς και δεν συνάδουν με το “βαρύ” επιχειρηματικό “αποτύπωμα” της Viohalco, εντός, κυρίως όμως εκτός συνόρων. Εξελίξεις, που έφτασαν μέχρι του σημείου της έντονης διχογνωμίας μεταξύ των εμπλεκόμενων με το εγχείρημα, το απόγευμα- βράδυ της Τρίτης. Η μία πλευρά ήταν υπέρ του placement παρά τις αστοχίες, που είχαν προηγηθεί η άλλη υπεραμύνθηκε της αναβολής, θέση που και επικράτησε. Η δικαιολογία, για την αναβολή, έριχνε την…μπάλα στην εξέδρα, με την επίκληση της επιβάρυνσης του επενδυτικού κλίματος, στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, αλλοίμονο για έναν όμιλο του βεληνεκούς των Viohalco/ElvalHalcor δυσκολεύεται να διαθέσει το 6,5% του μ.κ.,ποσοστό, που σε όρους χρηματιστηριακής αξίας δεν ξεπερνούσε τα 45-50 εκατ., όταν η αποτίμηση της δεύτερης ανέρχεται στα 660 και της πρώτης στα 940 εκατ., δλδ συνολικά ξεπερνά το 1,5 δισ. Αστείο, για να είναι ακριβές, ενώ μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης καμία εκ των δύο δεν είχε μπει, καν, στον κόπο να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό.

Το…φιάσκο με το placement προφανώς έχει την βαρύτητα του, από την στιγμή που η αγορά γυρίσει λίγα χρόνια πίσω και θυμηθεί την μετ’ εμποδίων και εντάσεων μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο στις Βρυξέλλες, τον Σεπτέμβριο του 2013. Ωστόσο αυτή η επιλογή, κρινόμενη από το αποτέλεσμα, λειτούργησε ευνοικά για την Viohalco, πλέον, που διεθνοποιημένη όσο ποτέ μεγεθύνθηκε για να καταστεί από τα υπολογίσιμα μεγέθη σε Ευρώπη, με μονάδες παραγωγής (των θυγατρικών της) πέραν της Ελλάδος, σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Ρωσία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Αυστραλία. Ομιλος, με έσοδα 3,2 δισ. (2017), σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα (μόνο η νέα μονάδα της ElvalHalcor, που θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο του 2020, ανέρχεται στα 150 εκατ.) και δεσπόζουσα θέση στον…χάρτη των ισχυρών του κλάδου σε ευρωπαικό επίπεδο. Το 65% της παραγωγής της ElvalHalcor απορροφάται από την ευρωπαική αγορά, ενώ το 8% που εξάγεται στις ΗΠΑ αφορά σε ειδικά φύλλα αλουμινίου, για αυτοκίνητα της αμερικανικής πυροσβεστικής καθώς και για την αυτοκνητοβιομηχανία, τα αεροσκάφη και την αεροναυπηγική. Η επιβολή δασμών από τον Ντ. Τραμπ είχε περισσότερη επίπτωση στην Σωληνουργεία Κορίνθου παρά στην ElvalHalcor, με ακόμη μικρότερη στον όμιλο, που εξάγει προιόντα του σε 75 χώρες.

Ολα αυτά τα σημαντικά βήματα, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, επιβλέπονται μεν από τους ιδρυτές αλλά υλοποιούνται από την δεύτερη γενιά, τον Μιχάλη και Γιάννη Στασινόπουλο.

Μέλος του Δ.Σ του ΣΕΒ, ο πρώτος, χαμηλών τόνων (το όνομα του είχε ακουστεί για την θέση του προέδρου του Συνδέσμου) προτίμησε να συμβάλλει στην δημιουργία της “Ελληνικής Παραγωγής” προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας στην χώρα.

Μετρημένες αλλά αιχμηρές οι παρεμβάσεις του, για το ότι η βιομηχανία θα έπρεπε να είναι εθνική προτεραιότητα, πως η ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα δεν συγκινεί την πολιτεία, ενώ τελευταία (σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ) αναφέρθηκε στο μη ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής/ενέργειας (από 10% έως 40% ακριβότερη, και κατά 50% στο δεύτερο τρίμηνο) και στο αδιανόητο να μην επιτρέπεται στις βιομηχανίες να παράγουν και χρησιμοποιούν το δικό του ρεύμα.

Από την βαριά βιομηχανία στο real estate, το hoteling μέχρι τις ΑΠΕ

Αποτέλεσμα της δεύτερης γενιάς, η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου που υλοποιείται εδώ και 4-5 χρόνια στους τομείς του τουρισμού/ξενοδοχείων, της αξιοποίησης ακινήτων και εσχάτως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο hoteling, μετά την επένδυση (ύψους 5 εκατ.) για την αναβάθμιση του 5άστερου ξενοδοχείου, στην πλατεία Καραισκάκη (που παραχωρήθηκε στο Wyndham Hotel Group) ετοιμάζεται το μεγάλο project, στην περιοχή του ιστορικού κτηρίου, επί της Πειραιώς, στον Ταύρο, για το οποίο έχει κατατεθεί αίτημα ώστε να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο (ξενοδοχειακό συγκρότημα με συνεδριακούς και άλλους χώρους) ύψους 100 εκατ. και θα αναπτυχθεί στον χώρο, όπου το 1937 ξεκίνησε σαν οικογενειακή επιχείρηση για την κατασκευή σωλήνων και υδραυλικών ειδών για να μεγεθυνθεί στα 82 χρόνια, που ακολούθησαν, στον σημαντικό όμιλο του σήμερα.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και η είσοδος στον κλάδο αξιοποίησης ακινήτων, μέσω της Noval ΑΕΕΑΠ, που ως βάση έχει την σημαντικότατη ακίνητη περιουσία (πάνω από 300 εκατ.) μέσω της οποίας θα δραστηριοποιηθεί στο real estate, τόσο στον τομέα των ποιοτικών γραφείων, τα οποία έχουν κατακόρυφη ζήτηση όσο άλλων δραστηριοτήτων στον αναπτυσσόμενο αυτό χώρο.

…………………………

ΧΡΗΜΑ WEEK, 10/12/2019