Την πεποίθηση ότι ενός του καλοκαιριού του επόμενου έτους θα έρθει η πρώτη αύξηση επιτοκίων του ευρώ εξέφρασε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Οι καθαρές αγορές ενεργητικού θα πρέπει να τερματιστούν το Δεκέμβριο. Η πρώτη αύξηση επιτοκίου θα έρθει το νωρίτερο το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στο Παρίσι.

Ο Βιλερουά επισημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις θέσεις της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν έδωσε στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα των κινήσεών της για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του έτους, αλλά και διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη.

Μεγάλη μερίδα επενδυτών εκτιμά ότι οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, αλλά και οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η επίσημη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., θα μεταθέσουν για ακόμη αργότερα, προς τα τέλη του 2019 την πρώτη επιτοκιακή αύξηση. Λίγο αργότερα, στις αρχές του 2020, η Fed δεν αποκλείεται να κινηθεί στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση μειώνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού στις ΗΠΑ, ύστερα από δυναμικές αυξήσεις φέτος και το 2019.

 

Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here