Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα, από «BB-» σε «BB», και των προοπτικών, από σταθερές σε θετικές, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή, έρχεται η νέα έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε εντολή σε 6 τράπεζες (Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan) να ξεκινήσουν αύριο την έκδοση ομολόγου 15 ετών, κάτι που ζητά η αγορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Στόχος είναι η άντληση 2 – 2,5 δισ. ευρώ.
Οι επαφές με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και αναδόχους έχουν γίνει από καιρό, τα δεδομένα έχουν σταθμιστεί και η απόφαση έχει ληφθεί από τον οργανισμό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Στόχος είναι το επιτόκιο να μην ξεπεράσει το 1,8% αλλά και το 2,1% (περίπου 165 μονάδες βάσης υψηλότερα από το mid swap) θα θεωρηθεί αποδεκτό κόστος για το νέο 15ετές ομόλογο.

Άλλωστε, ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει  πως το 2020 η εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας θα κινηθεί στα 4-8 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here