Να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των μεταποιητικών και παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων που ανήκουν στο δυναμικό των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με το φάσμα της ανασφάλειας καθώς ακόμη και αυτές που παραμένουν ανοικτές, μέρα με τη μέρα καταγράφουν μειωμένους έως μηδενικούς τζίρους, διότι επιχειρήσεις που συνεργάζονταν μαζί τους είτε έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση, είτε υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ζήτηση από αυτές”, αναφέρεται στην επιστολή του ΒΕΘ που απεστάλη και στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
“Πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι επιχειρήσεις που ασκούν ομοειδείς δραστηριότητες, με τον ίδιο ΚΑΔ, παρουσιάζουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα, λόγω κυρίως της ποικιλομορφίας του πελατολογίου τους (π.χ. επιχείρηση παραγωγής και τυποποίησης τροφίμων, η οποία εφοδιάζει super market λειτουργεί σχεδόν κανονικά, ενώ ομοειδής επιχείρηση, που τροφοδοτεί καταστήματα εστίασης ή ξενοδοχεία που έκλεισαν, έχει υποστεί καταστροφικές συνέπειες).
Στο πλαίσιο αυτό αιτούμαστε στους ΚΑΔ, που ανακοινώθηκαν πως πλήττονται από τον φονικό ιό, να συμπεριληφθούν και όλες οι μεταποιητικές και παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεις, που ανήκουν στο δυναμικό των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας, προκειμένου να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης. Η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων μπορεί να καταδειχθεί με πολλούς τρόπους.
Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες βροχής επιστολών από επιχειρήσεις μέλη μας, που κάνουν λόγο για τεράστιες απώλειες τζίρου και παράλληλα επισημαίνουν την ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας”, επισημαίνεται στην επιστολή.
“Διαισθανόμαστε πλήρως την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε, όμως θα πρέπει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που είχε αρχίσει να βρίσκει το βηματισμό της μετά από μια δεκαετή κρίση, να στηριχτεί. Η λαίλαπα που δημιουργεί η πανδημία, όσον αφορά την οικονομία, έχει τα χαρακτηριστικά ενός μαραθωνίου. Ας προσπαθήσουμε να τον ολοκληρώσουμε όλοι”, καταλήγει η επιστολή.