Ο βετεράνος της JP Morgan, Daniel Masters, εξηγεί πώς το Blockchain θα οδηγήσει τις εμπορικές τράπεζες στο …τέλος τους.

Ένα από τα πρώτα στελέχη που το παρατήρησε ήταν ο εκτελεστικός πρόεδρος της CoinShares, Daniel Masters. Μετά από μια μακρά και διακεκριμένη καριέρα ως trader με στην JP Morgan, είδε τη δυναμική του bitcoin να προβάλλει μετά το τέλος του supercycle των εμπορευμάτων στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι μάστερ είδαν αμέσως τις δυνατότητες του bitcoin και του blockchain, και ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι τόσο η τεχνολογική του κατάρτιση όσο και η ιδιότητα του ως trader ήταν στοιχεία που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν πρεσβευτή της νέας αυτής βιομηχανίας σε μια νέα αγορά ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών.

Ταυτόχρονα, δημιουργώντας την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων κρυπτογράφησης, μπόρεσε να εξετάσει το μέλλον αυτής της βιομηχανίας και να δει ποιες εξελίξεις βρίσκονται μπροστά, καθώς και τις επερχόμενες συγκρούσεις μεταξύ των υπέρμαχων των cryptos και των παγιωμένων οικονομικών κατεστημένων. 

Το Forbes συνομίλησε με τον Daniel Masters για το μέλλον αυτής της βιομηχανίας…

Πώς μάθατε για το bitcoin; Ποια ήταν η αντίδρασή σας;

Daniel Masters: Πριν ανακαλύψω το bitcoin, μετρούσα χρόνια επιτυχημένης καριέρας. Ξεκίνησα στο Shell Oil, πέρασα χρόνο στο Salomon Brothers, μεταπήδησα στην JPMorgan και το 1999 ξεκίνησα μόνος για να διαχειριστώ δύο μεγάλα hedge funds. Η βασική μου πεποίθηση ήταν ότι η Κίνα επρόκειτο να στραφεί σε τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων και “αρπάξαμε την ευκαιρία”, τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου ήταν 10 $ το βαρέλι, ο χαλκός ήταν 2 $ ανά λίβρα, ο χρυσός ήταν περίπου 1.300 $ ανά ουγγιά και όλα αυξήθηκαν τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, μέχρι το 2012 βρέθηκα να αναρωτιέμαι τι να κάνω στη συνέχεια. 

Τότε μια μέρα καθόμουν στο γραφείο μου, παρακολουθώντας το CNBC, όταν είδα ένα διάγραμμα τιμών για το bitcoin στην οθόνη. Το μελέτησα προσεκτικά, όπως βλέπει ο γιατρός μια μαγνητική τομογραφία και σκέφτηκα ότι αυτό είναι ένα πολύ ζωντανό, πολλά υποσχόμενο, διάγραμμα. Η τιμή είχε πάει από ένα κλάσμα μιας δεκάρας σε 15 $. Για έναν έμπορο αυτό είναι “καμπανάκι” και σημάδι για την κίνηση των χρημάτων που …”αναβοσβήνουν σαν φάρος” μπροστά στα μάτια του

Ποια ήταν η πρώτη σας επιχειρηματική επιχείρηση στο bitcoin;

Δεν είμαι expert υπολογιστών και δεν πρόκειται να δημιουργήσω τη δική μου κρυπτογράφηση, αλλά ζω για την περιπέτεια. Τούτου λεχθέντος, δεν θα ήταν εύκολο. Πρώτον, η διατύπωση της επενδυτικής διατριβής για το bitcoin θα ήταν πολύ πιο δύσκολη από τα εμπορεύματα. Δεύτερον, υπήρχαν πολλές απάτες στη βιομηχανία, οι οποίες μου δημιούργησαν επιπλέον σκεπτικισμό.

Με αυτές τις προκλήσεις, δεν ήθελα οι πελάτες να έχουν καμία αμφιβολία για το πιστωτικό πλαίσιο στο οποίο επενδύουν. Επομένως, επέλεξα μια πλήρως ρυθμιζόμενη δομή που χρειάστηκε δύο χρόνια για να αναπτυχθεί. Συνεργάστηκα με επόπτη-ρυθμιστή της αγορά (θεματοφύλακας), διαχειριστή, τράπεζα, νομικό σύμβουλο και ελεγκτές. Όλη αυτή η δουλειά αφαίρεσε όλα τα ερωτηματικά γύρω μας και οι επενδυτές έπρεπε να ανησυχούν μόνο για τον κίνδυνο τιμών.

Πώς οργανώνεται το CoinShares;

Στην κορυφή, έχετε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου, την CoinShares International Limited. Έχει τρία πράγματα: το ενδιαφέρον μας για την εταιρεία CoinShares Holdings, Komainu, την ελεγχόμενη επιχείρηση επιμέλειας σε συνεργασία με την Nomura και την Ledger και κατέχει το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών επενδύσεων που προέρχεται από το δικό μας κεφάλαιο. Πηγαίνετε σε ένα επίπεδο και τώρα βρίσκεστε στην CoinShares Holdings Limited, η οποία έχει δύο βασικά σκέλη, ξεκινώντας από την εμπορική μας επιχείρηση CoinShares Holdings Capital Markets, η οποία έχει πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Η δεύτερη επιχείρηση είναι η CoinShares Jersey Limited, όπου έχουμε τις ίδιες επιχειρηματικές άδειες επενδύσεων και χρηματοδότησης υπηρεσιών που είχαμε όταν ξεκίνησαν τα πάντα. Τέλος, έχουμε μια εταιρεία που εδρεύει στη Στοκχόλμη με την επωνυμία XBT Provider, η οποία είναι ο εκδότης των χαρτονομισμάτων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο και παρακολουθούν το bitcoin, το Ether, το litecoin και το XRP σε ευρώ και σουηδική κορώνα.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς επεκτάθηκε η επιχείρησή σας. Πού βλέπετε τη βιομηχανία να πηγαίνει τα επόμενα χρόνια;

Εργάζομαι προσπαθώντας να σκεφτώ πως θα είναι ο κόσμος σε τρία χρόνια και πως θα προσαρμόσω την επιχείρησή μου ώστε να ανταπεξέλθω σε τυχόν εξελίξεις που θα φέρει το μέλλον. Σκεφτείτε τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC). Υπάρχουν ορισμένοι πολύ επιτακτικοί λόγοι για τις κεντρικές τράπεζες να εκδίδουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να το αγγίζετε ή να το μετακινείτε, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις μαύρες αγορές και τη διαφθορά και να παρέχετε λογιστική σε πραγματικό χρόνο. Το πιο σημαντικό, εάν βγάζετε φυσικά μετρητά από το σύστημα, μπορείτε να επιβάλλετε αρνητικά επιτόκια. Υπάρχουν οκτώ νομίσματα κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων δύο που είναι σχεδόν “live” στην Κίνα και τις Μπαχάμες, με το ένα προφανώς να είναι πιο σημαντικό από το άλλο.

Πιστεύετε ότι τα CBDCs πρόκειται να αυξήσουν τη μάχη για τον προσδιορισμό του μελλοντικού παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος;

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον δυναμικό παιχνίδι στον κόσμο των CBDCs. Το κινεζικό ψηφιακό νόμισμα θα είναι τρομερό και οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αντιδράσουν. Θα μπορούσε να έχει τη μορφή ψηφιακού δολαρίου ή εμπορικού πολέμου.

Πώς πιστεύετε ότι αυτή η εξέλιξη προς τα CBDCs θα επηρεάσει την παραδοσιακή χρηματοοικονομική υποδομή;

Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή των CBDCs είναι ο αντίκτυπος που θα έχουν στις εμπορικές τράπεζες και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά. Σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες εκδίδουν νόμισμα σε πολλές εμπορικές τράπεζες όπως η Chase και η Bank of America. Αυτές οι τράπεζες κάνουν δύο πράγματα: δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες όπως στεγαστικά δάνεια και ασχολούνται με τους τελικούς χρήστες. Νομίζω ότι μπαίνουμε σε ένα νέο παράδειγμα όπου οι κεντρικές τράπεζες εκδίδουν CBDCs, οι εμπορικές τράπεζες παύουν να υπάρχουν και οι νέες παρεχόμενες υπηρεσίες καλύπτονται από νέες αναδυόμενες εταιρείες όπως η Compound Finance, η Uniswap, η SushiSwap και άνθρωποι που πραγματικά προσφέρουν αποκεντρωμένη χρηματοδότηση σήμερα. Στη συνέχεια, στο τελευταίο επίπεδο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιος πραγματικά αντιμετωπίζει τον καταναλωτή. Μπορείτε ήδη να δείτε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές. Το Coinbase θα ήθελε να προσεγγίσει όλους τους χρήστες, όπως και το Binance, αν και πιθανώς δεν βρίσκεται στην Αμερική. Αναλογιστείτε πως υπάρχουν υποδομές πορτοφολιών όπως το Blockchain.com που μετρούν ήδη …50 εκατομμύρια εκκρεμή πορτοφόλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here