Χρυσός έναντι τροφίμων φαίνεται πως είναι η συμφωνία που έχει συνάψει η Τουρκία με τη Βενεζουέλα και προκαλεί εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, υπονομεύοντας τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον υποψιάζεται πως η Άγκυρα μεταφέρει στο Ιράν τον χρυσό που παίρνει από τη Βενεζουέλα και τον χρησιμοποιεί για εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα, παραβιάζοντας το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, τους πρώτους επτά μήνες του έτους το Καράκας εξήγαγε στην Τουρκία χρυσό αξίας 834 εκατ. δολαρίων που εξορύσσεται σε δύσκολες συνθήκες και υπό την επίβλεψη του στρατού.

Στο μεταξύ, το ίδιο χρονικό διάστημα μεταφέρονταν από την Τουρκία στη Βενεζουέλα τουρκικά προϊόντα, ζυμαρικά, ρύζι και καλαμποκάλευρο. Ο Κάρλος Ρομέρο, που διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας στο Καράκας, δήλωσε στο Bloomberg πως το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει εξελιχθεί σε ένα είδος «διαύλου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας» από την Τουρκία.

Η Αγκυρα προσφέρει τρόφιμα και φάρμακα στην κυβέρνηση Μαδούρο, που επιβιώνει, έτσι, πολιτικά και δεν αναγκάζεται να προσφύγει στη βοήθεια της Δύσης ή των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here