Ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου του Ισραήλ ΤΑ 35 κατέγραψε -με έως 7,34% –  τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και 3 χρόνια, ο EGX στο Κάϊρο έχασε 5,5%, ο Tadawull All Share Index στο χρηματιστήριο του Ριάντ διόρθωσε σημαντικά, με απώλειες οι αγορές και σε Κατάρ, Κουβέϊτ ενώ τις συναλλαγές ανέστειλε και η Παλαιστινιακή Αρχή.
   Εξέλιξη σε μία περίοδο που η οικονομία του Ισραήλ εξουθενωμένη από την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας (σχεδόν ένα χρόνο οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου) επιβαρύνεται τόσο από την πορεία του νομίσματος (σέκελ) όσο από την επιβάρυνση του κόστους (αντ)ασφάλισης των ισραηλινών περιουσιακών στοιχείων.
   Το σέκελ είναι το νόμισμα με την χειρότερη επίδοση από ένα “καλάθι” 31 αναδυόμενων αγορών (παρακολουθείται από το Bloomberg).
  •     Συνέπεια αυτών η πιθανή- κατ’ αρχήν βραχυπρόθεσμη- στροφή επενδυτών σε assets που θεωρούνται (συγκριτικά) πιο ασφαλή: χρυσός, δολάριο
  • ενδεχομένως και κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ (μετά το sell off των τελευταίων ημερών).
     Σημειολογικά η…επετειακή ανάφλεξη- η πιο σοβαρή εδώ και δεκαετίες- στη Μέση Ανατολή έρχεται 50 χρόνια μετά την πετρελαϊκή κρίση, μετά τον πόλεμο του Γιον Κιπούρ.
Θυμίζοντας πως, τότε στον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο η τιμή του βαρελιού είχε τριπλασιαστεί σε μία εβδομάδα.
      Προφανώς άλλο το διεθνές σκηνικό του Οκτωβρίου 1973 με το τωρινό του Οκτωβρίου 2023, αλλά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ