Η κερδοφορία που παρουσιάζει η ΑΒ Βασιλόπουλος στο 9μηνο της χρήσης, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, οδηγώντας την και πάλι σε θετικό πρόσημο. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νίκος Λαβίδας, κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε για το 2022 ζημιές ύψους 2,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 43 εκατ. ευρώ το 2021. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,98 δισ. ευρώ από 1,96 δισ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης 0,78%. Ο κ. Λαβίδας απέδωσε τις ζημιές στο υψηλό κόστος ενέργειας (24 εκατ. ευρώ), στις πληθωριστικές αυξήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα (9 εκατ. ευρώ), όπως και στις επενδύσεις σε τιμές (10 εκατ. ευρώ). Οι συνθήκες αυτές έχουν μειώσει δραστικά τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο (στο 1,5%) και όπως ο ίδιος επισήμανε, «δεν γίνεται να βάζουν πλάτη μόνο τα σούπερ μάρκετ, πρέπει να συμμετέχουν και οι προμηθευτές». Ο κ. Λαβίδας εκτίμησε ότι εντός του 2024 ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό (από 10,7% που είναι σήμερα στη χώρα μας), ακολουθώντας την αποκλιμάκωση και των υπόλοιπων μεγεθών.

Το ζημιογόνο αποτέλεσμα δεν έχει ανακόψει το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, που για το διάστημα 2023-2025 αναμένεται να ανέλθει σε 181 εκατ. ευρώ για την λειτουργία 198 νέων καταστημάτων, από τα οποία 16 θα είναι εταιρικά και 182 franchise. Σημειώνεται ότι προκειμένου η εταιρεία να ανταπεξέλθει στο επενδυτικό της πλάνο, καλύπτοντας τις ζημιές, αλλά και το πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (η υπόθεση έχει ακολουθήσει τον δρόμο της δικαιοσύνης), έχει συνάψει ομολογιακό δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα έχει ενισχυθεί επίσης μέσω συμφωνίας sale and lease back για 11 καταστήματα, η οποία απέφερε περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Το 2023 η ΑΒ προχώρησε στο λανσάρισμα 260 νέων κωδικών προϊόντων, ενώ το 2024 προβλέπεται να λανσαριστούν ακόμα 450 νέα προϊόντα και συνολικά 1.000 κωδικοί στην τριετία. Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε ο κ. Λαβίδας στο έλλειμμα προσωπικού που αντιμετωπίζει η εταιρεία (έχουν αποχωρήσει περί τα 900 άτομα συνολικά), εστιάζοντας σε μία σειρά από μέτρα που λαμβάνει για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού (μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη, αυξήσεις στους μισθούς, παροχή έκπτωσης 7% σε όλους, παροχή 50 ευρώ μηνιαίως για αγορές, επέκταση ασφαλιστικής κάλυψης κ.ά.).

Τέλος αναφέρεται ότι η εταιρεία σύντομα θα «πατήσει» το άβατο του Αγ. Όρους, καθώς θα αποτελέσει την πρώτη αλυσίδα που θα λειτουργήσει κατάστημα στις Καρυές. Το κατάστημα θα λειτουργήσει εντός του έτους, όπως και ακόμη ένα εταιρικό κατάστημα στο Μαρούσι.