Στις διεθνείς τάσεις που επικρατούν στο τομέα των επενδύσεων σε μετοχές αναφέρθηκε ο αναπληρωτής CEO της Eurobank Κωνσταντίνος Βασιλείου στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας πως εδώ και μια δεκαετία οι επενδυτές ενεργούν πιο λογικά -δεδομένου ότι δεν υπάρχουν υψηλές αποδόσεις- αποδεχόμενοι χαμηλότερες μεν, σταθερότερες αποδόσεις δε.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα λόγω κρίσης δεν κατάφερε να αξιοποιήσει αυτή την άφθονη ρευστότητα παγκοσμίως, σημείωσε ο κ. Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η δεύτερη τάση θέλει τον κόσμο να μετακινείται ελαφρώς από τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο προς πιο ιδιωτικά assets, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την ελληνική πραγματικότητα.

Περιγράφοντας το ελληνικό τοπίο

Ο κ. Βασιλείου τόνισε πως υπάρχει δυνατότητα για επαρκή χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων, ενώ παρατηρούνται όλα τα είδη διεθνών επενδυτών και οχημάτων αλλά και μια ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, με οδηγό τους εξωστρεφείς κλάδους όπως η ναυτιλία, που αναζητά πάντα τρόπους να επανεπενδύει μέρος των χρημάτων της στην Ελλάδα όταν εντοπίζει ευκαιρίες.

Σημαντικό ρόλο, όπως υπογράμμισε, έπαιξε το γεγονός ότι το Grexit βγήκε από την ατζέντα με τους επενδυτές τους τελευταίους 12-18 μήνες ν’ αναζητούν πραγματικά assets. “Δεν μένουν μόνο στην αναζήτηση, καθώς πραγματοποιούνται συναλλαγές σε κάθε είδους τομέα”, είπε ο κ. Βασιλείου φέρνοντας ως παράδειγμα μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στο τομέα της υγείας, ο οποίος είναι άμεσα εξαρτημένος από την κατάσταση της οικονομίας, τα εμπορικά ακίνητα και την ενέργεια.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου προκύπτει μια μεγάλη ευκαιρία να πουληθούν NPEs υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί και ενισχυθεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα και θα βελτιωθεί και σταθεροποιηθεί το νομικό σύστημα (ο διάδοχος νόμος του νόμου Κατσέλη κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, σημείωσε). Παράλληλα πρέπει να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης, να μεταρρυθμιστεί η κτηματογράφηση και να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση και διαφάνεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ