Το 9% των Ελλήνων έχει πέσει θύμα απάτης από την αγορά παραποιημένων προϊόντων, τα παραποιημένα προϊόντα μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια, το 6,8% των εισαγωγών της ΕΕ, αξίας 121 δισ. ευρώ, είναι προϊόντα παραποίησης/απομίμησης και επιπλέον στο εμπόριο κυκλοφορούν παγκοσμίως παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 4 δισ. ευρώ.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της πρόσφατης μελέτη «Ευρωπαίοι Πολίτες και Διανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ)» του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) που αναφέρει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σε ανακοίνωσή του με αφορμή την καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών η οποία έχει ξεκινήσει από το EUIPO με αφορμή ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να δυσκολεύονται στο να διακρίνουν μεταξύ γνήσιων και παραποιημένων προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν 1 στους 10 Ευρωπαίους (9%) ισχυρίστηκαν ότι έπεσαν θύματα απάτης αγοράζοντας προϊόντα παραποίησης/ απομίμησης, ποσοστό που παρουσιάζει σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών που έχουν εξαπατηθεί είναι η Βουλγαρία (19%), η Ρουμανία (16%) και η Ουγγαρία (15%). Αντιθέτως, η Σουηδία (2%) και η Δανία (3%) έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το 9% των Ελλήνων καταναλωτών ισχυρίστηκε ότι έχει προβεί εν αγνοία του στην αγορά πλαστών προϊόντων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here