Συνέντευξη του κ. Αργύρη Σαρρίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλου, ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ, στο Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Ιαν-Φεβ 2021

 

Η ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ AE Ευρωπαϊκά Νηματουργεία είναι μια οικογενειακή βιομηχανική επιχείρηση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, που λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή για πάνω από έξι δεκαετίες, ενώ οι ρίζες της ξεκινούν με το πρώτο κλωστήριό της το 1908 στη Νάουσα, το πάλαι ποτέ βιομηχανικό κέντρο της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα.

Σήμερα, απασχολεί 200 εργαζομένους, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο επίπεδο τεχνογνωσίας, με 55 γραμμές παραγωγής αναβαθμισμένες με τεχνολογία αιχμής, και παράγει ειδικά, καινοτόμα προϊόντα για ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές του εξωτερικού, με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές, όπως είναι οι αγορές των technical textiles και οι highend price αγορές στην ένδυση.

Η εταιρεία κατέχει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή νημάτων με μεταποίηση ινών από αειφόρες πρακτικές καλλιέργειας βαμβακιού και άλλων κυτταρινούχων ινών, όπως αυτές από τα δένδρα ευκαλύπτου και οξιάς. Με τα καινοτόμα προϊόντα της προμηθεύει ένα ευρύ δίκτυο πελατών-συνεργατών (πλεκτήρια, υφαντήρια και βαφεία), τα οποία παράγουν υφάσματα που προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες υψηλών προδιαγραφών πελατών τους, για brands παγκοσμίου φήμης.

Η εξωστρέφεια και οι διεθνείς μακροχρόνιες συνεργασίες της εταιρείας αποτυπώνονται στο υψηλό ποσοστό των εξαγωγών της, το οποίο ανέρχεται στο 94% του συνολικού κύκλου πωλήσεών της και καταδεικνύουν την υψηλή απήχηση που έχουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της στις αγορές του εξωτερικού.

Τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας κατά το επόμενο χρονικό διάστημα αναλύει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Αργύρης Σαρρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ.

Σε ποιους άξονες στηρίζεται η αναπτυξιακή σας στρατηγική;

 Η αειφόρος σκέψη και δράση ήταν πάντα μέσα στο DNA της ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ, έτσι ώστε όλες οι δραστηριότητές της να είναι συνυφασμένες με τον σεβασμό προς τους συνεργάτες της, τους εργαζομένους της, την τοπική κοινωνία, την προστασία του πλανήτη μας και τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Έτσι, πιστοί στην εταιρική κουλτούρα μας και στις ηθικές αξίες μας, όπως είναι η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την αναπτυξιακή στρατηγική μας, με την οποία ενώσαμε τις δυνάμεις ελληνικών επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας σε ένα ξεχωριστό project, δημιουργώντας ένα μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το project αυτό βασίζεται σε έναν συνδυασμό από οικολογικά, κοινωνικά κριτήρια βιωσιμότητας, εφαρμόζοντας smart tools, με τα οποία ψηφιοποιήσαμε τις παραγωγικές διαδικασίες ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας με 100% διαφανή και ιχνηλάσιμο τρόπο.

Τι είναι το brand σας SUPREME GREEN COTTON;

Έτσι γεννήθηκε η πρωτοβουλία SUPREME GREEN COTTON, όπου δημιουργήσαμε από το εθνικό προϊόν μας, το ελληνικό βαμβάκι, με μια εξειδικευμένη ομάδα καλλιεργητών, που παράγουν με βάση ένα πρωτόκολλο ειδικών προδιαγραφών αειφορίας, ένα υψηλής ποιότητας βαμβάκι, με εξειδικευμένες πρακτικές γεωργίας ακριβείας.

Στη συνέχεια, αυτό το ειδικό αειφόρο βαμβάκι μεταποιείται από τους πιστοποιημένους συνεργάτες μας κατά τη διαδρομή όλης της παραγωγικής αλυσίδας, όπως είναι τα εκκοκκιστήρια, το νηματουργείο μας, τα πλεκτήρια, τα υφαντήρια, τα βαφεία και οι κατασκευαστές ενδυμάτων, σε τελικό προϊόν ένδυσης.

Το αποτέλεσμα αυτής της μοναδικής συνέργειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η κατασκευή αειφόρων ελληνικών προϊόντων ένδυσης, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με απόλυτη διαφάνεια της παραγωγής, με έναν ειδικό QR-Code, τα οποία βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση σε διεθνούς κύρους brands, που με τη σειρά τους ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στις κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές ανησυχίες και τις απαιτήσεις των καταναλωτών τους.

Έχετε υλοποιήσει πρόσφατα ή σχεδιάζετε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα; Αν ναι, τι αφορά;

Η στροφή της εταιρείας σε καινοτόμες και εξειδικευμένες αγορές, με την ανάπτυξη και την παραγωγή νέων καινοτόμων και αειφόρων προϊόντων, είχε ως προϋπόθεση την υλοποίηση ενός απαιτητικού επενδυτικού σχεδίου ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, με το οποίο η εταιρεία αναβάθμισε και επέκτεινε τις παραγωγικές γραμμές της με υψηλού επιπέδου τεχνολογία αιχμής.

Με αυτό το σχέδιο τα στελέχη της εταιρείας απέκτησαν υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία, ανέπτυξαν εξειδικευμένα καινοτόμα προϊόντα και η εταιρεία διείσδυσε σε niche market αγορές. Η υλοποίηση του σχεδίου της ξεκίνησε το 2017 και μετά από πολυάριθμες δυσκολίες και αντιξοότητες κατάφερε να το ολοκληρώσει εν μέσω πανδημίας τον Ιούλιο του 2020, καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες παραγωγικές μονάδες βάσει της παραγωγικής δυναμικότητάς της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια ήταν η πορεία της εταιρείας το 2020 και πόσο την επηρέασε η πανδημία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του Covid-19 έπληξαν ιδιαίτερα σκληρά τον κλάδο της ένδυσης, ο οποίος είναι ένας από τους πιο πληγέντες κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Η ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ δεν έμεινε αλώβητη από αυτές τις επιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της διείσδυσής της σε εξειδικευμένες αγορές, η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τη μείωση του τζίρου της, διατηρώντας σημαντικούς πελάτες της, τους οποίους κατάφερε να συνεχίζει να προμηθεύει μέσω των συμβολαίων που έκλεισε κατά τη διάρκεια του 2020.

Ποιες προοπτικές βλέπετε για την τρέχουσα χρονιά;

Ενώ οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας υπολογίζεται ότι θα συνεχίσουν να επιδρούν στον κλάδο αρνητικά έως και το δεύτερο εξάμηνο του 2022, εμείς, στη ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο όχι μόνο το 2021, αλλά και τα μετέπειτα έτη, με αλληλεγγύη, ενότητα, ανθεκτικότητα και ισχυρό ομαδικό πνεύμα.

Στην επερχόμενη περίοδο ανάκαμψης μετά τον Covid-19, οι απότομες οικονομικές αλλαγές που θα βιώσουμε μας δείχνουν ότι το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που θα επικρατήσει θα απαιτήσει γρηγορότερες και πιο προσαρμοστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της αειφόρας ανάπτυξης.

Σε αυτήν τη νέα εποχή, εκτιμούμε ότι θα αδράξουμε τις νέες ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν μέσω των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας, όπως της ταχύτητας, της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητάς μας, και θα οδηγήσουμε τη ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ σε μια κερδοφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη.

Τι σημαίνει για εσάς η βράβευσή σας στα Greek Exports Forum & Awards 2020;

Η βράβευσή μας με Gold από τα Greek Exports Forum & Awards 2020 στην κατηγορία Top Branded Export Product ικανοποίησε ιδιαίτερα τους εργαζομένους και τη διοίκηση της ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ. Με αυτήν τη διάκριση αναγνωρίζεται η προσπάθεια όλων μας να εδραιωθούμε πανευρωπαϊκά με επιτυχία μέσω των ανταγωνιστικών χαρακτηριστικών μας, όπως είναι η τεχνογνωσία μας, η καινοτομία μας και η εξωστρέφειά μας, σε έναν πολύ απαιτητικό κλάδο, με υψηλές προδιαγραφές και απαιτήσεις και με έντονο ανταγωνισμό από χώρες χαμηλού κόστους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here