Έτοιμοι να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ είναι οι πλούσιου επενδυτές, διαχειριστές χαρτοφυλακίων και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Η νέα έρευνα, Investor Sentiment, που δημοσίευσε η UBS, η δείχνει ότι σχεδόν το 50% εξ’ αυτών βλέπουν την ψηφοφορία του Νοεμβρίου ως έναν από τους κυριότερους παράγοντες ανησυχίας τους

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.000 εύποροι επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων από 14 αγορές παγκοσμίως, στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, η αισιοδοξία σχετικά με την οικονομία και τη χρηματαγορά έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την περίοδο του προηγούμενου τριμήνου, καθώς αμβλύνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19.

  • Το 46% παραδέχτηκε ότι είναι αισιόδοξο για την παγκόσμια οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνοντας άνοδο από το 40% του προηγούμενου τριμήνου.
  • Το 38% εξέφρασε απαισιοδοξία, ποσοστό μειωμένο από το 45%.
  • Το 52% είπε ρητά ότι είναι αισιόδοξο για την οικονομία της περιφέρειάς του το επόμενο 12μηνο, σημειώνοντας άνοδο από το 46%.
  • Το 53% δήλωσε ότι είναι αισιόδοξο για τις μετοχές της περιφέρειάς του το επόμενο εξάμηνο, σημειώνοντας άνοδο από το 45%.

Ωστόσο, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ερωτηθέντων (46%) παγκοσμίως κατατάσσει τις εκλογές στις ΗΠΑ μεταξύ των βασικότερων προβληματισμών του, σημειώνοντας αύξηση από το 39% του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, το 51% εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την πολιτική της χώρα του, σημειώνοντας αύξηση από το 44%.

Ο σκληρός προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια της αγοράς, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση ElectionWatch της UBS, η οποία εξετάζει τις παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις των εκλογών. Ωστόσο, η έκθεση δεν προβλέπει τα επίπεδα αστάθειας που συνόδευσαν την εμφάνιση της πανδημίας της Covid-19.

Το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Joe Biden έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει στις εκλογές, σε σύγκριση με το 45% που πιστεύει ότι θα νικήσει ο Donald Trump. Το 49% των επενδυτών στη Λατινική Αμερική προέβλεψε νίκη του Trump, το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, ενώ μόλις το 42% των Ελβετών επενδυτών αναμένει νίκη του Trump, το χαμηλότερο ποσοστό σε οποιαδήποτε περιφέρεια.

Οι Ασιάτες επενδυτές είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι σκοπεύουν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή, με το 75% των ερωτηθέντων να παραδέχεται ότι σχεδιάζει προσαρμογή του χαρτοφυλακίου του, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 61%. Αντιθέτως, μόλις το 31% των ερωτηθέντων Ελβετών επενδυτών σχεδιάζει αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου του.

ΗΠΑ

Η αισιοδοξία των Αμερικανών ερωτηθέντων σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της περιφέρειάς τους αυξήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, με το 41% να δηλώνει αισιόδοξο σε σύγκριση με το αντίστοιχο 30% του προηγούμενου τριμήνου. Ήταν, επίσης, λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι σκοπεύουν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή των εκλογών, με το 46% να σχεδιάζει προσαρμογή του χαρτοφυλακίου του έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 61%. Η έκθεση ElectionWatch της UBS προβλέπει ότι οι προσαρμογές τακτικού χαρακτήρα ενδέχεται να αποτελέσουν πιο σημαντικό ζήτημα κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, καθώς η εκστρατεία θα οδεύει προς την τελική φάση της.

Λατινική Αμερική

Η αισιοδοξία των Λατινοαμερικανών ερωτηθέντων σχετικά με τις προοπτικές της χρηματαγοράς της περιφέρειάς τους αυξήθηκε ταχύτερα από όσο σε άλλες περιοχές του κόσμου, με το 57% να δηλώνει αισιόδοξο σε σύγκριση με το 47% του προηγούμενου τριμήνου. Είχαν, επίσης, περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι σκοπεύουν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, με το 67% να σχεδιάζει σχετική προσαρμογή. Σύμφωνα με την έκθεση ElectionWatch της UBS, οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι εύλογο να επηρεάσουν ουσιαστικά τη Λατινική Αμερική και άλλες αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα δεδομένης της επιρροής της πολιτικής των ΗΠΑ στο ευρύτερο μακροοικονομικό, εμπορικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες -εκτός της Ελβετίας- ήταν πιο αισιόδοξοι σχετικά με την οικονομία της περιφέρειάς τους για τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με το 55% να δηλώνει αισιόδοξο έναντι του 52% παγκοσμίως. Εξέφρασαν, επίσης, περισσότερο ενδιαφέρον για τις εκλογές στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες εκτός των ΗΠΑ, με το 72% να δείχνει υψηλό ενδιαφέρον σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 67%. Σύμφωνα με την έκθεση ElectionWatch της UBS, οι εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν πολλές σημαντικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το εμπόριο, τη φορολογία και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ελβετία

Οι Ελβετοί ερωτηθέντες εξέφρασαν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ενδιαφέροντος για τις εκλογές στις ΗΠΑ παγκοσμίως, με το 70% να δηλώνει ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα σε σύγκριση με το 67% παγκοσμίως. Εντούτοις, είχαν επίσης τις λιγότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι σκοπεύουν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή, με το 31% των ερωτηθέντων να σχεδιάζει προσαρμογή του χαρτοφυλακίου του, έναντι του 61% παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση ElectionWatch της UBS, οι εκλογές στις ΗΠΑ θα έχουν πολλές επιπτώσεις για την Ελβετία, όπως και για το ελβετικό φράγκο, το οποίο συχνά παρουσιάζει τάσεις ανατίμησης σε περιόδους αβεβαιότητας.

Ασία

Οι Ασιάτες επενδυτές ήταν οι πλέον αισιόδοξοι παγκοσμίως σχετικά με την οικονομία της περιφέρειάς τους για τους επόμενους 12 μήνες και για τη χρηματαγορά της περιφέρειάς τους για τους επόμενους έξι μήνες, με το 60% να εκφέρει αισιοδοξία και για τα δύο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο του 52% και 53%.  Ήταν, επίσης, περισσότερο πιθανό να αναφέρουν ότι σκοπεύουν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, με το 75% να σχεδιάζει σχετική προσαρμογή έναντι του 61% παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση ElectionWatch της UBS, οι εκλογές θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την Κίνα, δεδομένης της μεταβαλλόμενης σχέσης της με τις ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here