γράφει ο Τάσος Τσομπανίδης 

Στο μεταίχμιο της συνάντησης δύο βουνών, του Παρνασσού και της Γκιώνας, θα συναντήσετε ένα τοπίο απέριττης ομορφιάς, που συνδυάζεται με τη μοναδική φιλοξενία που σας επιφυλάσσει ο ξενώνας «Αρχοντόλιθος», στο εμβληματικό χωριό της Βάργιανης. Η φυσική τοποθεσία του τελευταίου βρίσκεται σε ύψος 900 περίπου μέτρων, με απαράμιλλη θέα προς την οροσειρά και την κορυφή της Γκιώνας. Παντού κυριαρχεί το πράσινο από τα πανύψηλα ελατοδάση, που μαζί με το υγρό στοιχείο δημιουργούν ένα αρμονικό τοπίο, με ρυάκια και μικρούς ή μεγαλύτερους καταρράκτες.

Μεταφορά

Σε δυόμισι περίπου ώρες θα φθάσετε στη Βάργιανη κάνοντας μιαν άνετη διαδρομή. Βενζίνη και διόδια θα σας κοστίσουν γύρω στα 85 ευρώ.

Διαμονή

Επιλέξαμε για εσάς τη ζεστή φιλοξενία που προσφέρει η κυρία Δήμητρα με την οικογένειά της στον ξενώνα «Αρχοντόλιθος». Μια μονάδα έξι δωματίων κτισμένων στο παραδοσιακό στυλ των σπιτιών του Παρνασσού, με επένδυση από πέτρα και ξύλο. Η εσωτερική επένδυση των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων συνδυάζει την άνεση με την παραδοσιακή πολυτέλεια και την απόλυτη ζεστασιά.

Παράλληλα, από τα παραδοσιακά ξύλινα μπαλκόνια του μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας με θέα το επιβλητικό βουνό της Γκιώνας και τις κατάφυτες κορυφές του Νότιου Παρνασσού, που ξεπροβάλλουν από τον οικισμό της Βάργιανης.

Για το πρωινό σας η κυρία Δήμητρα ετοιμάζει μια έκπληξη: σας αφήνει ένα γεμάτο καλάθι με σπιτικές νοστιμιές την ώρα που θα το ζητήσετε. Θα απολαύσετε φρέσκο χυμό πορτοκάλι, ομελέτα, τοστ, καθώς και πολλές άλλες γεύσεις ενός γνήσιου παραδοσιακού πρωινού.

Εστίαση

Στη γραφική πλατεία της Βάργιανης μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο καφενείο του χωριού, μια ζεστή γωνιά στην οποία παλαιότερα στεγαζόταν το Σχολείο. Εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια –πολλά από τα οποία έχουν ξανακτιστεί ή ανακαινιστεί με πέτρα ή ξύλο–, θα συναντήσετε δύο παραδοσιακά εστιατόρια. Του «Ζέρβα» και της «Μπούρμπουλας» –το δεύτερο βρίσκεται κοντά στις πηγές του χωριού. Σε ένα ζεστό, οικογενειακό περιβάλλον, και εφόσον έχετε σύμμαχο τον καιρό, μπορείτε να καθίσετε στα μπαλκόνια τους και να δοκιμάσετε:

  •  Τοπικές πίτες με σπανάκι, τυρί και μέλι
  •  Αγριογούρουνο στιφάδο
  •  Κόκορα με μακαρόνι χοντρό
  •  Χοιρινό με σέλινο
  •  Διάφορα ψητά τοπικά κρέατα

Αξίζει να επισκεφθείτε

  •  Ξεκινώντας από το χωριό, και με ένα χαλαρό περπάτημα 15-20 λεπτών, θα συναντήσετε έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, δίπλα στον οποίο βρίσκεται ο ανακαινισμένος «Μύλος του Τσούνη».

  •  Μια μαγευτική διαδρομή μίας περίπου ώρας με πανύψηλα έλατα και ρυάκια, όπου, εκτός των άλλων, θα συναντήσετε τις εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και του Προφήτη Ηλία.
  •  Για τους πιο μυημένους υπάρχει μια πεζοπορική διαδρομή τριών ωρών που οδηγεί στη μαγευτική λίμνη της Νεραϊδοσπηλιάς. Για λόγους ασφαλείας θα χρειαστείτε έναν οδηγό που γνωρίζει πολύ καλά τη διαδρομή. Αν επιθυμείτε αυτήν την απόδραση, ρωτήστε στο καφενείο ή στα εστιατόρια και θα βρείτε τον κατάλληλο άνθρωπο που θα σας οδηγήσει με ασφάλεια σε αυτήν την πεζοπορία.
  •  Σε δέκα περίπου χιλιόμετρα από τη Βάργιανη, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το μεταλλευτικό μουσείο “Vagonetto”. Εκεί θα σας γίνει μια ξενάγηση στον τόπο εξόρυξης του βωξίτη, που γίνεται για πάνω από 70 χρόνια μέσα στις στοές του Παρνασσού. Η εμβληματική αυτή πορεία θα σας φέρει σε ύψος 180 περίπου μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο εκθεμάτων από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, ενώ, στο πνεύμα της εποχής, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε μια ψηφιακή παραγωγή με διαχρονικές αναφορές στην προέλευση και τις χρήσεις του βωξίτη.

Budget

Ένα τριήμερο ταξίδι θα σας στοιχίσει περί τα 450 ευρώ, με καλυμμένα όλα τα έξοδα.

Πληροφορίες

Για την παραμονή σας στον ξενώνα «Αρχοντόλιθος», τηλεφωνήστε στην κυρία Δήμητρα (693 21 85 848), για να σας κάνει και ειδικές τιμές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here