Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης των Νηρέα και Σελόντα από την Ανδρομέδα -την οποία ελέγχει η Amerra Capital-, εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Βαλαχής, επικεφαλής της Ανδρομέδα, στο περιθώριο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε 22-23 Ιουνίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη βούληση της Amerra να δημιουργήσει μια ισχυρή εταιρεία, η οποία θα πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική του εγχειρήματος.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να φτιάξουμε μια πολύ μεγάλη εταιρεία που θα προσφέρει στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας σταθερότητα και θα ωφελήσει πολλαπλώς την ελληνική οικονομία, την απασχόληση και τις εξαγωγές», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ακόμη πως «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», και πως από αυτή τη συμφωνία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.

Η συμφωνία, που τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού -αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος εννέα μηνών-, υπογράφηκε την Πέμπτη και αφορά την συνένωση Ανδρομέδα, Νηρέα και Σελόντα. Στο μετοχικό κεφάλαιο εκτός από την Amerra Capital, συμμετέχει και η Mubadala Investments του Άμπου Ντάμπι.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί ένα υπολογίσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο μέγεθος, που υπερβαίνει τα στενά όρια του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς οι δυο εταιρείες αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με περίπου το 80% της παραγωγής να εξάγεται στο εξωτερικό.

Όπως διευκρινίστηκε, το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Andromeda κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής (i) προς την Σελόντα για τη μείωση του δανεισμού της ανέρχεται σε €20.000.000, και (ii) προς την Σελόντα και τη Νηρεύς Α.Ε. για την κάλυψη των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης, κεφαλαιουχικές και λοιπές δαπάνες ανέρχεται συνολικά σε €50.000.000, το δε ακριβές ποσό που θα κατανεμηθεί σε κάθε μία από αυτές θα καθορισθεί από την Andromeda κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας της Νηρεύς, ποσού 10.000.000 ευρώ, ενδέχεται να μειωθεί, σε περίπτωση ιδίως που μεταξύ της ημερομηνίας υπογραφής της συμφωνίας αγοραπωλησίας και της ημερομηνίας ολοκλήρωσης της συναλλαγής, προκύψουν ουσιώδεις αποκλίσεις κυρίως στο συνολικό ενοποιημένο καθαρό δανεισμό (net debt) των ομίλων της εταιρείας και της Σελόντα Α.Ε. και στον ιχθυοπληθυσμό τους, με βάση προσυμφωνημένες και κοινώς αποδεκτές διαδικασίες επιβεβαιωτικού ελέγχου.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά της άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής της Amerra Capital Management LLC και της Mubadala Investment Company στο σχήμα της Andromeda θα ανέρχονται, κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, σε τουλάχιστον 50% πλέον μιας μετοχής για την Amerra Capital Management LLC και σε τουλάχιστον 35% για την Mubadala Investment Company.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here