Είναι επισήμως γεγονός: H γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να κρατικοποιήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου της χώρας, την Uniper, επεκτείνοντας την κρατική παρέμβαση στη βιομηχανία για να αποτρέψει την έλλειψη ενέργειας που προέκυψε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Έχοντας ήδη αποδεχθεί τον Ιούλιο να τη διασώσει με μια συμφωνία ύψους 15 δισ. ευρώ, το γερμανικό κράτος θα εξαγοράσει τώρα το μερίδιο 56% της φινλανδικής Fortum για 500 εκατ. ευρώ. Το γερμανικό κράτος πρόκειται να ανεβάσει την ιδιοκτησία του περίπου στο 98,5% της Uniper.
«Από τότε που συμφωνήθηκε το πακέτο σταθεροποίησης για την Uniper τον Ιούλιο, η κατάσταση της Uniper επιδεινώθηκε περαιτέρω, γρήγορα και σημαντικά. Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για την επίλυση της κατάστασης», ανακοίνωσε η Fortum το πρωί της Τετάρτης.
«Το κράτος – αυτό δείχνουμε τώρα – θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να κρατά πάντα σταθερές τις εταιρείες στην αγορά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Η Γερμανία ανέλαβε τον έλεγχο ενός ρωσικού διυλιστηρίου πετρελαίου που προμηθεύει το 90% των καυσίμων της πρωτεύουσας την Παρασκευή, θέτοντας μια μονάδα της Rosneft υπό την κηδεμονία της ρυθμιστικής αρχής του κλάδου και αναλαμβάνοντας το εργοστάσιο Schwedt.
«Επενδύουμε στην Uniper με 8 δισ. ίδια κεφάλαια και ουσιαστικά εξαγοράζουμε τη Fortum. Επιτρέψτε μου να το πω για άλλη μια φορά: η Fortum χάνει ολόκληρη την επένδυση της σε μετοχές ως αποτέλεσμα», δήλωσε ο Χάμπεκ.
Η Uniper είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας και έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.
Σημειώνεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία κινήθηκε επίσης για να πάρει τον έλεγχο τριών ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τον επόμενο χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom διέκοψε επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Το banks.com. gr είχε παρακολουθήσει το μεγάλο αυτό θέμα από την αρχή και είχε σημειώσει σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα: “H εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper από την Γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογηθεί για να αποτραπεί ένα οδυνηρό ντόμινο κλυδωνισμών στον ενεργειακό τομέα.
Η τρικομματική κυβέρνηση του Βερολίνου προσπαθεί να αποφύγει «μία ενεργειακή Lehman Brothers».
Το παράδειγμα της Γερμανίας δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που βλέπουν τους εισαγωγείς φυσικού αερίου – και όχι μόνο- να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις.
Και στη Γαλλία η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει δώσει περίπου 8 δισ. ευρώ για την πλήρη επανακρατικοποίηση της Electricite de France (EdF), που απέτυχε ως αξιόπιστος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και χρειάζεται βοήθεια.
Στην Τσεχία https://banks.com.gr/germania-stin-atrapo-ton-ethnikopoiiseon/