Νέα δεύτερη αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία μέσα σε ένα μήνα, κάνει η ιταλική UniCredit, καθώς πλέον περιμένει ανάπτυξη 4,3% φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,9%).

Για το 2023, η UniCredit περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%. Ο οίκος υπολογίζει τον πληθωρισμό στο 3,8% φέτος και στο 1,7% το 2023. Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται στο  4,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 3,5% το 2023, με το χρέος στο 182,8% και στο 177,3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την UniCredit, υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας στις προβλέψεις, λόγω της κλιμάκωσης των τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ανάπτυξη του ΑΕΠ εκτιμάται ότι εμφάνισε επιβράδυνση αλλά παρέμεινε ελαφρώς θετική για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να περιορίσει το πλήγμα του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενη τις υπερβάσεις των στόχων του προϋπολογισμού στα έσοδα και χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.  Όμως αυτοί οι πόροι έχουν εξαντληθεί και η όποια κίνηση επέκτασης των μέτρων στήριξης που θα αυξήσει το πρωτογενές έλλειμμα θα απαιτήσει την έγκριση της Κομισιόν, επισημαίνεται.

Η UniCredit σημειώνει ότι το πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης συρρικνώθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν το 2021 (στο 4,3% του ΑΕΠ από 7,3% το 2020), λόγω των υπεραποδόσεων των φορολογικών εσόδων, με τη βοήθεια της καλύτερης των προβλέψεων ανάπτυξης. Έτσι, ο οίκος εκτιμά ότι το συνολικό έλλειμμα θα κλείσει το 2021 περίπου στο 7% του ΑΕΠ.

Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την DBRS, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here