Νέα προβλήματα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προκαλεί η γεωπολιτική κρίση. Μετά την έλλειψη ημιαγωγών λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα τα προβλήματα βάθυναν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν είναι απλά η άνοδος στις τιμές των καυσίμων. Είναι νέα προβλήματα εφοδιασμού και αγορών ακριβών πρώτων υλών, από τις οποίες εξαρτώνται οι βιομηχανίες.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στη Deutsche Welle «δεν πρέπει να υποτιμούμε τις ελλείψεις σημαντικών πρώτων υλών για τους κατασκευαστές, αλλά και για τους προμηθευτές τους. Το αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερες τιμές, μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην παράδοση νέων οχημάτων και επιπλέον εμπόδια στις προσπάθειες για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης».

Ειδικότερα σύμφωνα με το Σύνδεσμο της Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA), η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως προμηθευτές του ευγενούς αερίου νέον, που είναι απαραίτητο για την κατασκευή ημιαγωγών.

Αλλά και από τη Ρωσία η αυτοκινητοβιομηχανία και οι προμηθευτές της εισάγουν παλλάδιο και νικέλιο. Το παλλάδιο, ένα πολύτιμο μέταλλο, χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν οι καταλύτες των συμβατικών οχημάτων. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής διεθνώς με 38% της παγκόσμιας αγοράς, προηγείται μόνο η Ν. Αφρική με 39%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία χρόνια η τιμή του αυξάνεται συνεχώς. Τον Ιούνιο του 2021 είχε φτάσει στην τιμή-ρεκόρ των 2.900 δολαρίων ανά ουγγιά, στη συνέχεια έπεσε στα 1.800 δολάρια, αλλά με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία άρχισε να ανεβαίνει και πάλι, για να αγγίξει τα 2.270 δολάρια στις αρχές της εβδομάδας. Το παλλάδιο έχει μεγάλη έλλειψη στην αγορά, εδώ και χρόνια, ενώ η παραγωγή στη Ν. Αφρική δεν μπορεί να αυξηθεί.

Ακόμη πιο απρόβλεπτες είναι οι διακυμάνσεις για το νικέλιο. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η τιμή του τόνου ξεπέρασε τα 100.000 δολάρια, έναντι 20.000 δολαρίων στο πρόσφατο παρελθόν. Η τιμή βρήκε ισορροπία πολύ υψηλά γύρω στις 34.000 δολάρια στα μέσα του 2022. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου διεθνώς.

Επιπλέον το νικέλιο θεωρείται απολύτως απαραίτητο για τις μπαταρίες λιθίου, που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στην ηλεκτροκίνηση των οχημάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here