Οι αναλυτές συνομολογούν ότι οι προοπτικές για τις μετοχικές τοποθετήσεις στις διεθνείς αγορές δεν είναι ευοίωνες, σε σχέση πάντα με τις προσδοκώμενες επιδόσεις των δεικτών. Οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να συνεχίσουν τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων, καθώς «τα γεράκια» θα προτάσσουν την ανάγκη να τιθασευτεί ο πληθωρισμός και «τα περιστέρια» θα επισείουν τους κινδύνους της ύφεσης, καθώς χώρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι ήδη υπερχρεωμένα. 

Η ανεπαρκής εποπτεία των χιλιάδων τραπεζών στις ΗΠΑ είναι πιθανό να επιφέρει και άλλη κατάρρευση τράπεζας και το ενδεχόμενο μια συστημικής κρίσης δεν έχει απομακρυνθεί. Και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, θα επισημαίνει τις αδύναμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης για τα επόμενα χρόνια. 

Ωστόσο, στην Ελλάδα, το αφήγημα είναι διαφορετικό. Μετά το +5,9% του ΑΕΠ για το 2022, είναι πιθανό το +2%-2,5% για το 2023, καθώς τα τουριστικά έσοδα μπορεί να ξεπεράσουν εκείνα του 2019, οι επενδύσεις με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα συνεχιστούν και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε αυξημένες εξαγωγές. Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια, φροντίζοντας να μην υπάρξουν γενιές νέων, και προσβλέπουν σε αυξημένη κερδοφορία, τόσο λόγω των αυξημένων δανείων όσο και λόγω του βελτιωμένου επιτοκιακού περιθωρίου. Επιπλέον, οι 25 εταιρείες που περιλαμβάνονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αναμένεται, στο σύνολό τους, ίσως να καταγράψουν βελτιωμένα μεγέθη, με οδηγό εκείνες των πετρελαιοειδών και ενεργειακού ενδιαφέροντος και τις εξαγωγικού προσανατολισμού, και να διανείμουν αυξημένες χρηματικές διανομές σε σχέση με το 2022. 

Επιπλέον, το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένει κι άλλες ευεργετικές εξελίξεις. Τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Eurostat στις 21 Απριλίου σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2022, που θα είναι θετικό αν προσμετρηθούν στα δημόσια έσοδα της χρήσης τα κέρδη των ομολόγων, θα βελτιώσουν δραστικά τη σχέση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ και θα πείσουν τους επενδυτικούς οίκους να αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία αποδίδοντας την ποθητή επενδυτική βαθμίδα, ώστε οι θεσμικοί να αγοράζουν πάλι ελληνικά ομόλογα. Πιθανότατα, η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι εκλογές πρέπει να ολοκληρωθούν για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, με την αβεβαιότητα να απειλεί τη συνέχιση των θετικών εξελίξεων στην οικονομία. 

Επιπλέον, η εκπροσώπηση ελληνικών μετοχών στον δείκτη MSCI Standard Greece θα διευρυνθεί με μία-δύο ακόμη μετοχές, την Πειραιώς και την Helleniq Energy, ανεβάζοντας τον αριθμό των μετοχών πιθανότατα σε δώδεκα, εξέλιξη που θα βελτιώσει το ειδικό βάρος του ελληνικού χρηματιστηρίου και θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ροές. 

Όμως, η πραγματικά βαρύνουσα εξέλιξη θα είναι η επάνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου στις «ανεπτυγμένες αγορές», εντός του 2024 ενδεχομένως, από τις οποίες είχε μεταταγεί τον Ιούνιο του 2013. Θα επανέλθουν, έτσι, οι ροές κεφαλαίων από μεγάλους επενδυτικούς φορείς (αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικούς φορείς κ.ο.κ.) με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ, καθώς μέχρι τώρα οι τοποθετήσεις στο ΧΑ γίνονται από φορείς με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα (hedge funds κυρίως). 

Διασφαλίζουν όλα τα παραπάνω ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις διεθνείς αγορές; «Ασφαλώς όχι» είναι η απάντηση, στον βαθμό που οι συναλλαγές στο ΧΑ συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κατά περισσότερο από 60% από επενδυτές εξωτερικού, αφορούν κατά 90% μετοχές του FTSE Large Cap, συντηρείται ο χαμηλός βαθμός ιδιωτών και παραμένει «μικρή» η ελληνική επενδυτική κοινότητα με θεσμικά χαρακτηριστικά. Είδαμε άλλωστε ότι στο πρώτο δίμηνο τα κέρδη του Γενικού Δείκτη ξεπέρασαν το 20%, ενόσω το διεθνές περιβάλλον δεν περιλάμβανε σοβαρούς «μαύρους κύκνους», αλλά άρκεσε η τραγωδία των Τεμπών και οι καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και οι γενικευμένες τραπεζικές ρευστοποιήσεις για να υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης κατά 12% στις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. 

Επομένως, για να επανέλθει η ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας μετά τις εκλογές. Η διατήρηση συνθηκών γεωπολιτικής ηρεμίας σε όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Α. Μεσογείου, με τις ελληνοτουρκικές διαφορές να παγώνουν, προσώρας τουλάχιστον, καλλιεργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία. Η συνέχιση της προσπάθειας για εμβάθυνση και αξιοπιστία στο ΧΑ, με νέες εισαγωγές εταιρειών, μεταξύ άλλων, ώστε να υπάρξει μονιμότερη συναλλακτική αναβάθμιση και αυξημένη συμμετοχή εγχώριων επενδυτών, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τους επενδυτές εξωτερικού. 

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ