του Νίκου Κωτσικόπουλου

Μικρή μείωση σημείωσαν το 2022 οι κίνδυνοι για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ΤτΕ. Μειώθηκε ελαφρώς τόσο ο κίνδυνος από τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, όσο και ο ασφαλιστικός κίνδυνος, αναφέρει η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε σήμερα. Οι πλέον υπολογίσιμοι κίνδυνοι αφορούν τη συγκέντρωση ειδικά για τις Ασφαλιστικές Ζωής και τα πιστωτικά περιθώρια ειδικά για τις Μικτές Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις.

Ειδικότερα το 2022 τα ποσοστά κινδύνου ανά κατηγορία εργασιών διαμορφώθηκαν ως εξής:

*Ο κίνδυνος επιτοκίου στο 17% για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις Ζημιών, στο 4% για τις Ασφαλιστικές Ζωής και στο 18% για τις Μικτές Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις

*Ο κίνδυνος μετοχών 33% για τις ασφαλιστικές Ζημιών, στο 43% για τις Ζωής και στο 30% για τις Μικτές

*Ο κίνδυνος ακινήτων είναι μηδενικός για τις ασφαλίσεις Ζωής. Διαμορφώνεται στο 27% για τις ασφαλιστικές Ζημιών και τις Μικτές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

*Ο κίνδυνος συγκέντρωσης είναι ο μεγαλύτερος και ειδικά για τις ασφαλιστικές Ζωής. Φθάνει το 62% έναντι 33% στις ασφαλιστικές Ζημιών, ενώ πρακτικά ασήμαντος είναι ο κίνδυνος συγκέντρωσης μόλις στο 2% για τις Μικτές.

*Υπολογίσιμος επίσης είναι ο κίνδυνος πιστωτικών περιθωρίων, ειδικά για τις Μικτές ασφαλιστικές που ανεβαίνει στο 43% έναντι 34% των ασφαλιστικών Ζωής και 30% για τις ασφαλιστικές Ζωής.

*Μικρότερος συγκριτικά είναι ο συναλλαγματικός κίνδυνος ειδικά για τις Μικτές ασφαλιστικές (7%) και ακολούθως τις Ασφαλιστικές Ζημιών (10%). Στο 19% φθάνει για τις ασφαλιστικές Ζωής.

Η ΤτΕ αναφέρει στην έκθεσή της, ότι οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνδέονται με τις ασφαλιστικές τους εργασίες και με τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται μέσω του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου. Όπως προκύπτει από την ανάλυση της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας, οι κίνδυνοι αυτοί για το 2022 δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές.

Η συνέχεια του άρθρου στο

https://insuranceworld.gr/120261/eidiseis/asfalistikes-eidiseis/tte-oi-megalyteroi-kindynoi-gia-tis-asfalistikes-epicheiriseis/