Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας που παρέθεσε ο κ. Γιώργος Δ. Τσόπελας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, McKinsey & Company Ελλάδας και Κύπρου, κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης που διοργανώνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
“Έρχομαι να μιλήσω έχοντας ένα θετικό μήνυμα, καθώς βρισκόμαστε ήδη μπροστά στην επενδυτική βαθμίδα που λάβαμε από πολλούς ξένους οίκους και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Τα prospects της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλά με σκληρά fundamentals που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πρόβλεψη για την ελληνική ανάπτυξη είναι πολύ καλή”.
Παραθέτοντας συγκεκριμένα δεδομένα ο κ. Τσόπελας εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα φθάσει στα επίπεδα του 2008 πολύ νωρίτερα από το 2030 και “μάλλον θα καταφέρουμε να φτάσουμε στα επίπεδα που έχουν κατεφέρει οι ξένοι έως τώρα”.
Ο κ. Τσόπελας αναφέρθηκε στα fundamentals που αφορούν τις προοπτικές της ελληνικής ανάπτυξης:
- Το σκληρό path που έχουν πάρει οι επενδύσεις. Το σύνολο επενδύσεων αφορούν το 21% του ΑΕΠ, όταν στα προ κρίσης επίπεδα ήταν στο 25% του ΑΕΠ. Κατά τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της McKinsey & Company Ελλάδας και Κύπρου, παρατηρείται μια ισχυρή ανάπτυξη σε ιδιωτικές και κρατικές επενδύσεις, την ώρα που οι ξένες επενδύσεις είναι το 20% των συνολικών εγχώριων ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα εισρέουν διεθνή κονδύλια στην χώρα, ύψους 85 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 40 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ και 31 δισ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Εάν λάβουμε το RRF σαν ποσοστό του ΑΕΠ ανά χώρα, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή, με το 17% του ΑΕΠ μας να αφορά το RRF . H συμμετοχή ωστόσο των ξένων επενδύσεων σε νέα πρότζεκτ είναι μόλις 30%. “Eμείς θέλουμε να αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις και να επικεντρωθούν σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες” ανέφερε ο κ. Τσόπελας.
2. Δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις και ως εκ τούτου αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, παρατηρείται μεγαλύτερη παραγωγικότητα την ώρα που το κόστος είναι χαμηλότερο- πρόκειται για ένα σημαντικό fundamental για το prospect της ελληνικής οικονομίας. Η κατανάλωση δε, παραμένει εξαιρετικά resilient, εάν πάρει κάποιος τις σταθερές τιμές, χωρίς τον πληθωρισμό. Έτσι, παρά τα προβλήματα, το outlook παραμένει σταθερό.
3. Έχουμε ένα δυνατό και ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα με σταθερούς ισολογισμούς και υψηλή κεφαλαιοποίηση, έτοιμο να συνδράμει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος του κόστους προς έσοδο έχει φτάσει στο 38% ενώ το 2015 βρισκόμασταν στο 61% — πράγμα που μαρτυρά ότι έχουμε ένα πολύ δυνατό τραπεζικό σύστημα.
4. Τα κρατικά οικονομικά παραμένουν σταθερά, ενώ το εθνικο χρέος είναι μειωμένο. Τα χρέη της Ελλάδας βαίνουν μειούμενα -είτε πρόκειται για κρατικά είτε για ιδιωτικά χρέη. Αυτο συνεπάγεται μια μεγάλη ευκαιρία από τη μεριά της αγοράς να πάρει ένα κομμάτι για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και για τα νοικοκυριά να αυξήσουν την κατανάλωσή τους.
Εν συνεχεία, ο κ. Τσόπελας επέστησε την προσοχή σε 6 σημεία:
“Για τα 3 πρώτα πρέπει να δράσουμε γρήγορα και συστηματικά. Και αυτά είναι:
- Τι κάνουμε με τον πληθωρισμό– υπάρχει μια τάση μείωσης που θα συνεχιστεί, αλλά και πάλι μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ότι υπολογίζουμε, επηρεάζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά.
- Μεγάλο πρόβλημα στο εμπορικό ισοζύγιο που ξεκίνησε με την covid-19- χρειάζονται ανάλογες ενέργειες
- Δομικά προβλήματα στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα- είναι σημαντικό για την επίλυση αυτών των προβλημάτων το digital economy
Όσον αφορά τα 3 υπόλοιπα ζητήματα, αυτά θα πρέπει να τα προσέχουμε.
Πρόκειται:
- Για τη δημοσιονομική ικανότητα, υπάρχουν ζητήματα που δρουν ανασταλτικά, όπως οι φυσικές καταστροφές, ενώ ενδεχομένως θα υπάρχει ένα καθυστερημένο αντίκτυπο του πληθωρισμού στις κρατικές δαπάνες.
2. Για το πώς απορροφάται το RRF από την πραγματική οικονομία- σημάδια επιβράδυνσης της απορρόφησης
3. Fdi (ξένες επενδύσεις): Πρέπει να τις αυξήσουμε και να βεβαιωθούμε ότι γίνεται προσπάθεια να πάνε σε νέα επιχειρηματικά πρότζεκτ”.
Η παρουσίαση του κ. Τσόπελα:
TSOPELAS_HFAMA – GDT presentation – September 21 2023
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου