Γράφει η «ξενοδόχος»
Στρατηγικό σχέδιο προσέγγισης της κινέζικης αγοράς ετοιμάζει το υπουργείο Τουρισμού, που θέλει να τριπλασιάσει τους Κινέζους τουρίστες στη χώρα μας.
Το κυβερνητικό επιτελείο, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη δεν έχει πάψει να δηλώνει τις τελευταίες ημέρες ότι στόχος είναι να έλθουν 500.000 Κινέζοι τουρίστες το 2021.
Σήμερα είναι κοντά στις 134.000, νούμερο το οποίο θεωρείται πολύ μικρό αν ληφθεί υπόψη ότιτα νούμερα για τον εξερχόμενο τουρισμό από την Κίνα προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνουν λόγο για 20 εκατ. επισκέπτες έως το 2022.
Παραπάνω από θετική εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό είναι η συμφωνία για τη δεύτερη σύνδεση από τη Σαγκάη στην Αθήνα με απευθείας πτήσεις- συμφωνία που έγινε πριν λίγες ημέρες- ενώ, ενίσχυση της συχνότητας της πρώτης σύνδεσης από το Πεκίνο στην Αθήνα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα και η Air China. Στα μέτρα που έχει προτείνει ο ΕΟΤ της Κίνας είναι, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει η βελτίωση υποδομών υποδοχής και εξυπηρέτησης Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα με την απόκτηση Πιστοποιητικών Ποιότητας Κινέζικου Εισερχόμενου Τουρισμού που παρέχονται από κινεζικές εταιρείες πιστοποίησης.
Επισημαίνεται εδώ ότι οι ελληνικές αρχές δεν είναι εύκολο να υπολογίσουν με απόλυτη ακρίβεια των αριθμό των επισκεπτών από την Κίνα, δεδομένου ότι συχνά αυτοί ταξιδεύουν στη χώρα μας έχοντας εκδώσει βίζα για άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην Ε.Ε., μέσα από ταξιδιωτικά πακέτα που περιλαμβάνουν περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ στο Πεκίνο, είναι δημοφιλής στους Κινέζους ταξιδιώτες για τουρισμό πόλης (κυρίως στην Αθήνα), για γαμήλιο τουρισμό, αλλά και για τουρισμό πολυτελείας, έναν τομέα που έχει αναπτυχθεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα και οι επιτελείς του ελληνικού τουρισμό θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω με δεδομένη την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Στους νέους τομείς που θέλει να προωθήσει ο ΕΟΤ στο Πεκίνο είναι η κρουαζιέρα, ο αθλητικός τουρισμός καθώς επίσης και τα συνέδρια, οι εκδηλώσεις κ.τ.λ..
Θετικές επιπτώσεις (και στον τουρισμό) θα έχει η λειτουργία των δύο κινεζικών τραπεζών (Industrial and Commercial Bank of China και Bank of China -Europe- Luxembourg) που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο των διμερών επαφών και συναντήσεων αυτές τις μέρες προκειμένου να διευκολυνθούν οι πληρωμές των Κινέζων στη χώρα μας.
Επιπλέον στα μέτρα που έχει προτείνει ο ΕΟΤ στο Πεκίνο είναι να υπάρξει πληροφοριακό υλικό στην κινέζικη γλώσσα σε κεντρικά σημεία της Ελλάδας, κατάλογοι/οδηγοί Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων (π.χ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης κ.α.), να φιλοξενηθούν αθλητικά γεγονότα που είναι δημοφιλή στους Κινέζους, να αυξηθεί η παραγωγή κινηματογραφικών, τηλεοπτικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ από κινέζικες εταιρείες με την παροχή διευκολύνσεων κ.α..