Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δεύτερο τρίμηνο καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού και οι κυβερνήσεις επιβάλλουν ξανά περιοριστικά μέτρα. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι πρέπει για να κρατήσει πολύ χαμηλό το κόστος δανεισμού.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Philip Lane, σε συνέντευξή του στο CNBC εξήγησε ότι
- «Θα είναι ένα μακρύ τρίμηνο. Είναι μία αντιπαράθεση μεταξύ των εμβολιασμών και άλλης προόδου στο ιατρικό πεδίο έναντι της βραχυπρόθεσμης πρόκλησης να επιχειρηθεί ο έλεγχος αυτού του ιού»
Φοβούμενη ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα εκτροχίαζε την ανάκαμψη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) δεσμεύθηκε πρόσφατα να αυξήσει τις αγορές ομολόγων για να διατηρήσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα.
Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ– κυρίως κρατικών ομολόγων – αυξήθηκαν ήδη κατά σχεδόν 50% την εβδομάδα μετά την απόφαση αυτή.
- Συνολικά, μέσω του ειδικού προγράμματος για την πανδημία (PEPP Pandemic Emergency Purchase Plan και του τακτικού της προγράμματος, αγόρασε ομόλογα αξίας 28 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ποσό αγορών που έχει κάνει η ΕΚΤ από τις αρχές Δεκεμβρίου. Κάπως έτσι, έχει πέσει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το 0,97%, την περασμένη Πέμπτη, στο 0,85% χθες.
Αν και ο Λέιν υποβάθμισε την αύξηση των αγορών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για τον κορωνοϊό (PEPP Pandemic Emergency Purchase Plan), δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει «σημαντική αύξηση με έναν συνεπή τρόπο» σε μία μεγαλύτερη χρονική περίοδο.
Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις, που έχουν ζωτικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας, πρέπει να εξετάσουν την επάρκεια της αντίδρασής τους, ιδιαίτερα υπό το φως του αμερικανικού προγράμματος στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων.