Γράφει η «ξενοδόχος»

Χωροταξικό, φορολογία και -πλέον- διαχείριση προορισμών.

Αυτά είναι τα τρία μείζονα ζητήματα που «καίνε» αυτή την στιγμή τον ελληνικό τουρισμό και τέθηκαν χθές επί ταπητος συνάντηση που είχε στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, ο υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσο και τους εκπροσώπους των κλαδικών ενώσεων – μελών του Συνδέσμου.

Ειδικά ως προς τα τρία μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο:

  1. Ζητείται από τους τουριστικούς φορείς ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων με μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση και εγχώρια μεταφορά επιβατών (αεροπορικώς-ακτοπλοϊκώς-χερσαία μέσα), αποκλιμάκωση της φορολόγησης της εργασίας, κατάργηση του φόρου διαμονής, μείωση της προκαταβολής φόρου, κατάργηση συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα, ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  2. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει διαχείριση των προορισμών με ιδιαίτερη έμφαση στην επάρκεια και αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών, καθώς και τη βελτίωση σε «πύλες εισόδου», όπως λιμάνια, αεροδρόμια και τοπικά οδικά δίκτυα.
  3. Μείζον είναι και το θέμα της θεσμοθέτησης ενός χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τον τουρισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης τουριστικής αγοράς και ταυτόχρονα θα προστατεύει το περιβάλλον που αποτελεί και βασικό τουριστικό πόρο.

Οι τουριστικοί φορείς ζητούν από το υπουργείο Τουρισμού να αναλάβει το θεσμικό του ρόλο ώστε να υπάρξει η συγκρότηση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που θα αφορά στον σχεδιασμό και την προώθηση βάσει συγκεκριμένου στατιστικού αποτελέσματος.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν γενικότερα αιτήματα του εγχώριου επιχειρείν όπως η διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που, κατ’ ελάχιστον, θα είναι φιλικό προς νέες επενδύσεις, ενώ θα περιλαμβάνει και θέσπιση πολιτικής κινήτρων για τη στοχευμένη προσέλκυση επισκεπτών. Κομβική σημασία προς την κατεύθυνση αυτή έχει η αποσαφήνιση και απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για επενδύσεις και λειτουργία των επιχειρήσεων. Στο τραπέζι βρίσκεται και η διαμόρφωση ενός  νομοθετικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της οικονομικής δραστηριότητας και να λαμβάνει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των τουριστικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού και της απασχόλησης. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ