Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για τη μετοχή της HelleniQ Energy, ενώ χθες έγινε η πρώτη σοβαρή διόρθωση για τον τίτλο της Cenergy Holdings.

Στα 2,526 δισ € η αποτίμηση του πετρελαϊκού-ενεργειακού ομίλου- μετά από άνοδο 14,35% το 2024, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει (Bloomberg) ότι δεν “υπάρχουν άμεσα σχέδια” για νέα πώληση.

Δεκέμβριο 2023 οι δύο βασικοί μέτοχοι διέθεσαν το 11% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 235 εκατ € με την ΡΟ&ΙΗ (συμφερόντων Λάτση) και ΤΑΙΠΕΔ να προσανατολίζονται για το τέλος του 2024 (τέταρτο 3μηνο) με την προϋπόθεση πως θα μπορεί το premium να είναι μεγαλύτερο.

Στην περίπτωση που το επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι- έστω- ουδέτερο ένα ανάλογο ποσοστό (11%) θα μπορούσε να “τιμολογηθεί”ακόμη και 280-300 εκατ ευρώ.

Στα 9,22 ευρώ μετά από διόρθωση 2,43% για τη μετοχή της Cenergy Holdings. Μετά από ράλι 28,95% στο 3μηνο (και 54,96% σε διάστημα 52 εβδομάδων) ο όμιλος αποτιμάται στα 1,753 δισ €.

Για παράγοντες της αγοράς για την εισηγμένη δικαιολογείται ένα value 2 δισ € , που σε ενδεχόμενο μίνι placement- για να επιτευχθεί και ο στόχος του free float– θα μπορούσε να αποφέρει περί τα 120 εκατ. € με 160 εκατ.€ και-υπό προϋποθέσεις- ένα συμφέρον στρατηγικό deal εν όψει ΗΠΑ.

Για την Εθνική, ο πρωθυπουργός έδειξε (Bloomberg) πως κατέληξε στο ενδεχόμενο απο-επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ),  από τον Σεπτέμβριο και μετά, πάντα ανάλογα με την διεθνή συγκυρία.

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έβαλε τέλος σε σενάρια που ήθελαν η σχετική διαδικασία να υλοποιείται πριν τις καλοκαιρινές διακοπές (τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου ; ).

Συνέπεια της αποσαφήνισης το “φρένο” των αγοραστών, κίνηση που αποτυπώθηκε real time στο ταμπλό.

Με άνοδο οι 3 μετοχές των Eurobank (2,157), Πειραιώς (3,82), Alpha Bank (1,618), με πτώση της Εθνικής.

Μάλιστα στη μετοχή της ΕΤΕ με το που έγινε γνωστή η τοποθέτηση του πρωθυπουργού βγήκαν άμεσα εντολές πώλησης, με συνέπεια την κάθετη διόρθωση της τιμής, κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας των 8,176 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές.