Τη δυνατότητα που τους παρέχει ο Νόμος να παρατείνουν για ακόμη ένα εξάμηνο την επίτευξη των στόχων των business plans που είχαν υποβάλλει για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» προσανατολίζονται να αξιοποιήσουν οι servicers, με την doValue να δίνει τον… τόνο. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο εις εκ των mega servicer που ανέλαβε να «τρέξει» το πρώτο τέτοιο χαρτοφυλάκιο στην αγορά (σ.σ. το Cairo της Eurobank, ύψους επτά δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να εγγυάται τα 2,4 δισ. ευρώ), έχει υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να παρουσιάσει τις επιδόσεις του τον Ιούνιο του 2023, μιας και η διετία που προβλέπεται βάσει Νόμου εκπνέει στις αρχές του επόμενου έτους. Οι λόγοι που φέρεται να επικαλέστηκε δεν είναι άλλοι από τα γενικευμένα μορατόριουμ δανείων και τις εκτεταμένες αναστολές δόσεων που υποχρεώθηκε να λάβει, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και η αναστολή – για πάνω από έναν χρόνο – των πλειστηριασμών που, ουσιαστικά, έθεσε εκτός… μάχης ένα από τα πλέον σημαντικά «όπλα» των εταιρειών διαχείρισης για να κάνουν εισπράξεις. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), άλλωστε, με ένα 72,7% των ανοιγμάτων που τιτλοποιήθηκαν να εισπράττεται το 58,6% του ποσού προέρχεται από τη διενέργεια ρυθμίσεων, το 35,6% από εισπράξεις που προέρχονται από ρευστοποιήσεις και την εύρεση συναινετικής λύσης και τέλος, το 5,5% από τις απλές εισπράξεις. 

Στην ίδια λογική είναι πιθανό να κινηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και οι υπόλοιποι διαχειριστές, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός βάζει… φωτιά στον προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θέτοντας εν αμφιβόλω την ικανότητα αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων. Έτσι, οι servicers κινδυνεύουν είτε με «περικοπές» αμοιβών είτε ακόμη και με αντικατάσταση εάν, στο μεταξύ, υπάρξει κατάπτωση της εγγύησης του Δημοσίου. Στον Νόμο ορίζεται ότι «εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή. Παράλληλα, ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων».  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here