Η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, το εκλογικό αποτέλεσμα  όπως επίσης και η έντονη τουριστική δραστηριότητα, ευνοούν τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την αμερικανική Jefferies, η οποία ανέβασε τις τιμές στόχους, επισημαίνοντας ακόμα τις υψηλότερες επιδόσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους και σε περιθώρια επιτοκίων αλλά και το κόστος κινδύνου σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό. Προβλέπει αύξηση των κερδών ανά μετοχή EPS για φέτος από 14%- 27% ανάλογα με την τράπεζα. Εκτιμά επίσης ότι οι πολλαπλασιαστές κερδών κυμαίνονται φέτος για όλες, μεταξύ 5,3 και 6.

Ωστόσο ο αμερικανικός οίκος διατηρεί και επιφυλάξεις με σκεπτικό ότι οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στην κορυφή από πλευράς επιδόσεων, αλλά τώρα πρέπει να ¨     και να «παίξουν άμυνα», για να διατηρήσουν τα κέρδη τους από τα περιθώρια των επιτοκίων και τις καταθέσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο τα προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή φέτος θα είναι 0,28 ευρώ για τη Eurobank, 1 ευρώ για την Εθνική τράπεζα 0,25 ευρώ για την Alpha Bank και 0,48 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Jefferies αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους σε ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank, διατηρεί την τιμή-στόχο για την Alpha Bank και διατηρεί επίσης ως κορυφαία επιλογή την ΕΤΕ με σύσταση αγοράς αν και σχολιάζει την έλλειψη μερίσματος. Για ΕΤΕ και Πειραιώς σχολιάζει θετικά το μέγεθος των καταθέσεων λιανικής που ενισχύουν τις τράπεζες, όσον αφορά τη μεταφορά καταθέσεων σε προθεσμιακές.

Έτσι ο οίκος, αυξάνει την τιμή-στόχο στα 7,30 ευρώ από 6,50 ευρώ προηγουμένως, φια την Εθνική Τράπεζα. Για τη Eurobank η τιμή στόχος μπαίνει στο 1,70 ευρώ από 1,65 προηγουμένως. Για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή στόχος μπαίνει στα 2,70 από 2,50 ευρώ πριν, ενώ αμετάβλητη στα 1,10 ευρώ μένει η τιμή στόχος για την Αlpha Bank.

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου και η άμυνα στις καταθέσεις

Σύμφωνα με τη Jefferies, το βάρος τώρα μπορεί να μετατοπιστεί στην ικανότητα υπεράσπισης των περιθωρίων κέρδους και στο κόστος των καταθέσεων όπως και στην ομαλοποίηση των προβλέψεων σε χαμηλότερα επίπεδα. Η ΕΤΕ εκτιμά ότι παραμένει σε καλύτερη θέση στα πεδία αυτά με το ζήτημα του μερίσματος να είναι το στοιχείο που απουσιάζει φέτος.

Σύμφωνα με τον οίκο, «οι τάσεις ήταν υποστηρικτικές για τις ελληνικές τράπεζες, με την έντονη τουριστική δραστηριότητα μέχρι σήμερα και ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στον πρώτο γύρο των εκλογών (ποσοστό 41%), που θέτει την προοπτική μιας σταθερής κυβέρνησης, εάν το αποτέλεσμα επαναληφθεί στον δεύτερο γύρο (κάτω από σύστημα μπόνους εδρών) που θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου».

αυτό αύξησε τις προσδοκίες της αγοράς για την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους να αναθεωρηθεί σε επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, λέει ο οίκος. Αυτό θα ωφελήσει περισσότερο το κλίμα και το κόστος των ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες παρά την κερδοφορία και τα θεμελιώδη μεγέθη, αναφέρει.

Η ικανότητα διαχείρισης των μετακυλίσεων στις καταθέσεις με τις αυξήσεις επιτοκίων, θα είναι βασικός παράγοντας για τη συνέχεια στις τράπεζες εκτιμά οίκος και ΕΤΕ και Πειραιώς, έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στη Νότια Ευρώπη στις μετατοπίσεις του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές, (Αlpha Bank και Eurobank έπονται). Το υψηλό μερίδιο της Εθνικής στη λιανική (περίπου 75% των συνολικών καταθέσεων) με χαμηλό μέσο υπόλοιπο την τοποθετεί σε ισχυρή θέση, λέει ο οίκος.

ΝΑΚ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here