Αναβάθμιση  της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας χωρίς  ουσιαστική βελτίωση του τραπεζικού κλάδου της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο Οίκος Fitch προειδοποίησε ξεκάθαρα τη νέα κυβέρνηση, στέλνοντας το μήνυμα για πλήρη άρση των capital controls και την εφαρμογή των σχεδίων ΤΧΣ-ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο FITCH χαιρέτισε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου.

  • Tο γεγονός ότι η εποπτεία των πολιτικών που αφορούν τον κλάδο αποτελεί πλέον αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών (σε αντίθεση με την κοινή ευθύνη που είχαν υπό την προηγούμενη κυβέρνηση τα υπουργεία Οικονομίας και Δικαιοσύνης), αποτελεί έτσι θετική εξέλιξη για την Fitch η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών στους συγκεκριμένους τομείς.

Όπως σημείωσε η Fitch, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, αν και βελτιώνεται, παραμένει αδύναμη.

  • Τα NPLs έχουν μειωθεί στο 45,1% (στοιχεία α’ τριμήνου) από 48,5% τον Μάρτιο του 2018. Αν και το απόθεμα των NPLs μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό (-13,5% ετησίως), σε σχέση με τα συνολικά ανοίγματα, υποχωρούν πιο αργά εξαιτίας της συνεχιζόμενης πιστωτικής συρρίκνωσης (-7% ετησίως).

Η οικονομική ανάκαμψη, η σταδιακή ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων, οι πωλήσεις των NPEs, η πιο εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και – σε μικρότερο βαθμό – ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αναμένεται να βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους νέους στόχους για τα NPEs που υπέβαλαν στον SSM για το 2021 (δείκτης NPEs λίγο κάτω του 20%). Ο νέος νόμος για την προσωρινή προστασία της πρώτης κατοικίας  θα βοηθήσει επίσης σε αυτήν την κατεύθυνση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here